Η έξυπνη γεωργία στην υπηρεσία των βαμβακοκαλλιεργητών της Ροδόπης
Η έξυπνη γεωργία στην υπηρεσία των βαμβακοκαλλιεργητών της Ροδόπης

Η έξυπνη γεωργία στην υπηρεσία των βαμβακοκαλλιεργητών της Ροδόπης

A- A+

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής

Θερμή ήταν η ανταπόκριση του κοινού σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/1 στην Κομοτηνή, με θέμα την «Εφαρμογή συστήματος ευφυούς γεωργίας στη βαμβακοκαλλιέργεια», την οποία διοργάνωσαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των παραγωγών της Ροδόπης, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια επέλεξαν το 2017 να συνεργαστούν με τους ειδικούς της ευφυούς γεωργίας, των εταιρειών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και NEUROPUBLIC, ειδικά στο κομμάτι της άρδευσης. Ειδικότερα, στον Νομό Ροδόπης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πείραμα εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας στη βαμβακοκαλλιέργεια, με εφαρμογή σε δύο πειραματικά τεμάχια, το Μ. Καβάλο και το Τσιφλίκι, συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων. Τα ερευνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος στη Ροδόπη παρουσιάστηκαν από την επιστημονική ομάδα επίβλεψης.

Ευφυής γεωργία – ανταγωνιστικότητα

Το κοινό υποδέχθηκε ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης, αναφερόμενος στα θετικά παραδείγματα της γεωργίας ακριβείας σε Αμερική, Αυστραλία, Βραζιλία, όπου αποτελεί καθεστώς. Ο κ. Κουρούδης σχολίασε στην «ΥΧ» ότι «τα αποτελέσματα από το βαμβάκι είναι τόσο θετικά, ώστε οι δέκα αγρότες που συμμετείχαν επιθυμούν να συνεχίσουν και κοντά σε αυτούς θα ακολουθήσουν και άλλοι. Η γεωργία ακριβείας βελτιώνει τις στρεμματικές αποδόσεις με μειωμένο κόστος παραγωγής και μικρότερη επίδραση στο περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος της NEUROPUBLIC ΑΕ, σημείωσε ότι η εφαρμογή έγινε στο Μ. Καβάλο και το Τσιφλίκι, όπου τοποθετήθηκαν σταθμοί με αισθητήρες. «Τα αποτελέσματα από το βαμβάκι είναι ενθαρρυντικά. Το πρώτο βήμα στη διαδικασία της ευφυούς γεωργίας είναι η συλλογή δεδομένων, η οποία γίνεται με τέσσερις τρόπους: όργανα μέσα από το χωράφι, εναέρια μέσα, κυρίως δορυφόροι, δειγματοληψίες στο χωράφι και, τέλος, καταγραφή ενεργειών παραγωγού μέσα στο χωράφι», επεσήμανε.

SOSτε το νερό

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής στο Τμήμα ΔΕΑΠΤ του Πανεπιστημίου Πατρών, Άγγελος Πατάκας, εξήγησε ότι σε μια υδροβόρα καλλιέργεια, όπως το βαμβάκι, επιχειρείται «αποτελεσματικότερη χρήση του αρδευτικού νερού και, παράλληλα, καλύτερη χρήση των λιπασμάτων, προς όφελος του παραγωγού για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να εισάγουμε στη γεωργική παραγωγή μεθοδολογίες φιλικές προς το περιβάλλον». Ο κ. Πατάκας στάθηκε στην ορθή διαχείριση του νερού, παρουσιάζοντας και σχετικό διάγραμμα για τις απώλειες νερού στη γεωργία. «Το μισό του νερού που εφαρμόζεται σε μια καλλιέργεια χρησιμοποιείται από τα φυτά και το υπόλοιπο είναι απώλειες». Επίσης, μίλησε για κατάλληλο χρόνο άρδευσης, κατάλληλη ποσότητα και τρόπο και παρουσίασε τις βασικές αρχές της ορθολογικής άρδευσης.

Ο κ. Πατάκας ανέλαβε να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες ως προς την εφαρμογή στα πιλοτικά αγροκτήματα. Εξήγησε ότι αρχικά παρατήρησαν τον τρόπο άρδευσης του παραγωγού και, στη συνέχεια, παρενέβησαν, αφού εντόπισαν τα όποια λάθη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δρ Θωμάς Θωμίδης, αναφέρθηκε στη φυτοπροστασία στην οποία δαπανάται μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής. Ανέφερε ότι τόσο οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για την δαπάνη φυτοπροστατευτικών όσο και οι καταναλωτές για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πρόσθεσε ότι η επιβάρυνση στο περιβάλλον κοστίζει σε βάθος χρόνου. «Προσπαθούμε να εισάγουμε νέες τεχνολογίες, ώστε να διαπιστωθούν οι πραγματικές απαιτήσεις της καλλιέργειας, να γίνουν αποδοτικότεροι οι ψεκασμοί και να μειώσουμε, κατά το δυνατόν, τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα». «Παντρεύουμε τη γεωπονία με την πληροφορική, για να γίνει πράξη η ευφυής γεωργία», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με το κόστος της ευφυούς γεωργίας, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος είπε ότι αν υπάρχει ενδιαφέρον από ικανό αριθμό παραγωγών είναι στα 3 ευρώ/στρέμμα ανά έτος, με παρεχόμενες συμβουλές σε άρδευση, λίπανση, ψεκασμούς.

Πηγή: ypaithros.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter