Η Κίνα δίνει ώθηση στην αγορά βάμβακος

Η Κίνα δίνει ώθηση στην αγορά βάμβακος

A- A+

Η ζήτηση από τον μεγαλύτερο καταναλωτή ίνας (Κίνα) ενισχύει τις χρηματιστηριακές τιμές. Παράλληλα, υπήρξαν ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, τα οποία σε συνδυασμό με τον απόηχο της τελευταίας έκθεσης προσφοράς ζήτησης έφτασαν τις τιμές στα υψηλότερα οκτώ εβδομάδων.

Γενικώς το βαμβάκι ανεβαίνει με χαμηλούς τζίρους και επίκεντρο των αναλύσεων τα δρώμενα στην Κίνα. Η διαθεσιμότητα φυσικού προϊόντος δυσκολεύει, λόγω της διαρκούς αγοράς ποσοτήτων για λογαριασμό των κρατικών αποθεμάτων, αν και ακούγονται δυσκολίες στις πληρωμές για τις εν λόγω αγορές.

Ως αποτέλεσμα η κινεζική παραγωγή είναι ακριβή και τα κλωστήρια αυξάνουν τις εισαγωγές από άλλες σοδειές. Παράλληλα οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας δεν είναι δυνατές και αυτό μπορεί να είναι παράγοντας πτώσης των τιμών.

Eλληνική αγορά

Η άνοδος της αγοράς έδωσε την ευκαιρία για νέες πωλήσεις. Περισσότερο κινήθηκε το κομμάτι της εσωτερικής αγοράς παρά οι εξαγωγές. Αρκετά μικρά εκκοκκιστήρια, βλέποντας την αγορά να ανεβαίνει, ρευστοποίησαν ένα ακόμα κομμάτι της παραγωγής τους, πουλώντας σε άλλους εκκοκκιστές με άμεσες φορτώσεις και πληρωμές. Επομένως τα αποθέματα δεν έχουν μειωθεί ουσιαστικά, απλά άλλαξαν χέρια. Παράλληλα, υπήρξε ενδιαφέρον και από τους παραδοσιακούς μας πελάτες (τουρκικά κλωστήρια, εμπορικοί οίκοι), αλλά χωρίς να σημειωθούν αρκετές πωλήσεις. Οι τιμές που πληρώθηκαν ανάλογα ποιότητας κυμάνθηκαν μεταξύ 73-78 σεντς/λίμπρα.

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς έδωσε την ευκαιρία σε εκκοκκιστές να «φιξάρουν» σε ανταγωνιστικά επίπεδα την τιμή, σε ορισμένα από τα ανοιχτά συμβόλαια που έχουν με τους εμπόρους.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter