Η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το 2013

Η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το 2013

A- A+

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε το 2013 η πορεία των περισσότερων οικονομικών δεικτών του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στην ευρωπαϊκή ένωση.

Εκτός από τις εξαγωγές και τις λιανικές πωλήσεις όλοι οι υπόλοιποι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά σε μικρότερο όμως βαθμό απΆ ότι το 2012. Η κλωστοϋφαντουργία εμφάνισε μικρότερη πτώση απΆ ότι η ένδυση. Ειδικότερα:

Η παραγωγή σημείωσε πτώση -1,9%. Στην ένδυση η πτώση ανήλθε σε -4,2% ενώ στην κλωστοϋφαντουργία παρατηρήθηκε σταθεροποίηση (-0,1%).

Την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των προϊόντων κατέγραψε η υποκατηγορία των εσωρούχων. Ακολούθησαν τα πλεκτά και τα υφαντά ενδύματα ενώ μικρότερη κάμψη εμφάνισαν τα νήματα και τα υφάσματα. Αντίθετα ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή τεχνητών κλωστοϋφαντουργικών και συνθετικών υφασμάτων.

Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός στην κλωστοϋφαντουργία (-0,1%) ενώ στην ένδυση σημείωσε πτώση -3,1%.

Η απασχόληση συνέχισε την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και στην κλωστοϋφαντουργία ανήλθε σε -3,8% ενώ στην ένδυση κινήθηκε ελαφρά υψηλότερα -4%.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ελαφρά αύξηση κατά 0,1% η οποία οφείλεται στην βελτίωση των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, η ένδυση κινήθηκε καλύτερα από την κλωστοϋφαντουργία.

Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 4,3% έναντι αύξησης μόλις 0,1% της κλωστοϋφαντουργίας. Αντίθετα στις εισαγωγές στην κλωστοϋφαντουργία σημειώθηκε αύξηση 3,3% έναντι αύξησης 0,2% στην ένδυση.

Τέλος οι τιμές των προϊόντων κατέγραψαν πτώση -4% στην κλωστοϋφαντουργία και -7% στην ένδυση.

Όσον αφορά το 2014 εκτιμάται ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την ευρωπαϊκή βιομηχανία Ε/Κ. Η αύξηση της κατανάλωσης στην Ευρώπη αναμένεται να βελτιωθεί ενώ παράλληλα αναμένεται ενίσχυση των εξαγωγών λόγω της αυξημένης ζήτησης σημαντικών αγορών.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter