Η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το α' τετράμηνο του 2017

Η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το α' τετράμηνο του 2017

A- A+

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ η πορεία του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στην Ε.Ε. το πρώτο τετράμηνο του 2017 ήταν θετική ιδιαίτερα για την κλωστοϋφαντουργία. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών.


Ειδικότερα:

Στην κλωστοϋφαντουργία η παραγωγή κατέγραψε άνοδο 0,4%, ο κύκλος εργασιών άνοδο 2,7%, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,4% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,7%.

Στην ένδυση, η παραγωγή σημείωσε μείωση 1,9%, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 0,6%, η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,5%, οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 9,2%, οι εισαγωγές αυξήθηκαν οριακά 0,3%, ενώ τέλος οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 2,6%.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε την τελευταία 5ετία.

Επίσης πολύ θετικό γεγονός αποτελεί η μεγάλη αύξηση 8,4% που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές εξαγωγές οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 12 δις ευρώ για την ένδυση και την κλωστοϋφαντουργία μαζί.

Στην ένδυση η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 6,4 δις ευρώ σημειώνοντας άνοδο 9,2%. Στην κλωστοϋφαντουργία η άνοδος ανήλθε σε 7,4% και σε αξία σε 5,6 δις ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς Ελβετία (+21,4%) και προς τη Ρωσία (+14,6%). Φαίνεται ότι μετά από 2 χρόνια η ρωσική οικονομία σταδιακά επανέρχεται στα επίπεδα προ κρίσης.

Όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 28,8 δις ευρώ καταγράφοντας μικρή άνοδο 0,7%. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ανήλθαν σε 21 δις και των κλωστοϋφαντουργικών σε 7,8 δις ευρώ. Αύξηση 10% καταγράφηκε στις εισαγωγές από Πακιστάν και 5% από Μπαγκλαντές.
Αντίθετα μείωση 3,6% καταγράφηκε στις εισαγωγές από Κίνα και μείωση 2,3% στις εισαγωγές από Τουρκία.

Source: http://www.greekfashion.gr/default.asp?pid=10&newsID=417&la=1

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter