Ήρθε αργά το «ξέσπασμα» πάνω από τα 80 σεντς

Ήρθε αργά το «ξέσπασμα» πάνω από τα 80 σεντς

A- A+

Οι εισαγωγές της Κίνας δεν πτοήθηκαν από την πρόσφατη δημοπρασία κρατικών αποθεμάτων και αυτό πυροδότησε νέες τοποθετήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων στο βαμβάκι.

Ως αποτέλεσμα από τις 10 Ιανουαρίου η αγορά έχει καταγράψει ράλι 5 σεντς/λίμπρα και πλέον οι αναλυτές μιλάνε για νέο εύρος τιμών μεταξύ 75-80 σεντς/λίμπρα. Όλους τους προηγούμενους μήνες το εύρος βρισκόταν μεταξύ 70-78 σεντς/λίμπρα. Πλέον στα 80 σεντς διακρίνεται μια μείωση της ζήτησης και θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η αγορά σε αυτά τα επίπεδα για να πειστούν οι κλώστες να αγοράσουν νέες ποσότητες. Γεγονός πάντως είναι πως σε πολλές χώρες φέτος τα κλωστήρια έχουν πάει καλά και δουλεύουν με ικανοποιητικό περιθώριο. Τέλος η αγορά βρίσκεται σε ανοδική τροχιά για αρκετές συνεδριάσεις και πολλοί αναλυτές επιμένουν στο σενάριο της διόρθωσης και επιστροφής σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Ελληνική αγορά

Συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς οι πωλήσεις των φετινών αποθεμάτων με αγοραστές λιγοστά Τουρκικά κλωστήρια και εμπορικούς οίκους. Οι τιμές, παρά τη χρηματιστηριακή άνοδο, εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω από τα 80 σεντς/λίμπρα ανάλογα ποιότητας και φορτώσεων. Η «βάση» (διαφορά τιμής σοδειάς με τιμής χρηματιστηρίου) για το ελληνικό έχει δηλαδή πέσει, καθώς όταν το χρηματιστήριο ήταν στα 77 σεντς/λίμπρα πωλούσαμε σχεδόν 3-5 σεντς πάνω από τα συμβόλαια Μαρτίου, ενώ τώρα που το χρηματιστήριο ανέβηκε πουλάμε στα ίδια επίπεδα ή λίγο παραπάνω από τις τιμές Μαρτίου. Το μειονέκτημα είναι πως από τα μέσα Ιανουαρίου, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου (1,33-1,34) εξακολουθεί να επιδεινώνει τις τιμές που λαμβάνουν οι εκκοκκιστές.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter