Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα φέρνει αστάθεια στην αγορά και πίεση τιμών
Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα φέρνει αστάθεια στην αγορά και πίεση τιμών

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα φέρνει αστάθεια στην αγορά και πίεση τιμών

A- A+
Μικρή μείωση στα παγκόσμια αποθέματα, κατά 1%, προβλέπει για την φετινή εμπορική περίοδο (2019/2020), η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC).

Μικρή μείωση στα παγκόσμια αποθέματα, κατά 1%, προβλέπει για την φετινή εμπορική περίοδο (2019/2020), η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η αστάθεια στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού αυξάνει λόγω της εξάπλωσης του Covid-19 (κορωνοϊού) στην Κίνα.

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν την ICAC να αναθεωρήσει την τρέχουσα πρόβλεψη των διεθνών τιμών της σε 79 σεντ ανά λίβρα (από 80 σεντ ανά λίβρα που ήταν τον προηγούμενο μήνα).

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο στο διεθνές εμπόριο βάμβακος λόγω του κορωνοϊού», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Νίκος Καραγιώργος. Και προσθέτει: «η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βάμβακος αλλά αυτή την εποχή πολλά εργοστάσια της υπολειτουργούν ή είναι κλειστά. Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις μεταφορές των φορτίων στα λιμάνια της Κίνας».

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιώργος αναφέρεται στην ένταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα με τη γειτονική Τουρκία. «Η τουρκική αγορά είναι ο μεγαλύτερος πελάτης μας. Σχεδόν το 40 έως 50% της ελληνικής παραγωγής βαμβακιού αγοράζεται από τους Τούρκους. Ευτυχώς αυτή την εποχή είναι «νεκρή» εμπορικά δεν γίνονται μεγάλες εξαγωγές και δεν επηρεάζεται το μεταξύ μας εμπόριο». Πάντως η Τουρκία έχει κάνει επενδύσεις και παράγει υφάσματα από βαμβάκι, με αποτέλεσμα να είναι κερδισμένη μέχρι στιγμής από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα.

Πάντως, όπως προβλέπει η ICAC, τα παγκόσμια αποθέματα την φετινή εμπορική περίοδο αναμένεται να μειωθούν (για πέμπτη συνεχή φορά), κατά 1%, σε 18 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η παγκόσμια μείωση οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση, κατά 5,5%, στις αποθήκες της Κίνας, που θα ανέλθουν σε 8,4 εκατομμύρια τόνους. Στην υπόλοιπη διεθνή αγορά τα αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν, κατά 3%, σε 9,6 εκατομμύρια τόνους.

Η διεθνή κατανάλωση αναμένεται να είναι σταθερή και η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 1%. Ειδικότερα η παραγωγή βαμβακιού της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί, κατά 12%, σε 6 εκατομμύρια τόνους, ενώ στις ΗΠΑ - μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο - θα σημειώσει αύξηση, κατά 9%, στα 4,4 εκατομμύρια τόνους.

Όπως τονίζει η ICAC, η διεθνής αγορά βαμβακιού έχει ήδη αντιμετωπίσει σημαντική αβεβαιότητα εξαιτίας των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οπότε η εξάπλωση του Covid-19 στην Κίνα αυξάνει την αβεβαιότητα στην αγορά. 

Παϊσιάδης Σταύρος


Πηγή: agrotypos.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter