Η ευφυής γεωργία κατακτά σιγά σιγά και τη Ροδόπη
Η ευφυής γεωργία κατακτά σιγά σιγά και τη Ροδόπη

Η ευφυής γεωργία κατακτά σιγά σιγά και τη Ροδόπη

A- A+
Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος Neuropublic «Η ευφυής γεωργία δεν είναι κάτι που λειτουργεί δια μαγείας ή μόνη της, χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία του αγρότη»

Ένα εργαλείο για να παίρνουν όλο και πιο ενημερωμένες αποφάσεις για την καλλιέργειά τους οι βαμβακοπαραγωγοί, αποτελεί το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, της εταιρείας Neuropublic, που φέτος, μετά από τρία χρόνια συνεργασίας με τους βαμβακοκαλλιεργητές της Ροδόπης, περνά σε νέο επίπεδο.

Πλέον, με το σύστημα να έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί ένα σημαντικό όγκο καλλιεργητικών δεδομένων από και για την συγκεκριμένη περιοχή, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του είναι ακόμη πιο ακριβείς.

 Από φέτος οι βαμβακοκαλλιεργητές θα έχουν στη διάθεσή τους την εφαρμογή για έξυπνο κινητό τηλέφωνο gaiasense farmer, μέσα από την οποία θα δέχονται ειδοποιήσεις κάθε φορά που εκδίδεται νέα σύσταση ή προειδοποίηση από το σύστημα.

 Μέσα από την ίδια εφαρμογή θα παρακολουθούν μια σειρά από παραμέτρους για το κάθε χωράφι τους όπως πληροφορίες για ανάγκη άρδευσης και λίπανσης, τον κίνδυνο εμφάνισης εχθρών όπως το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, τις τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες, την πρόγνωση του καιρού αλλά και προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, εικόνες παραλλακτικότητας του δείκτη βλάστησης, κλπ.

 

Σημαντική η σωστή ενημέρωση του αγρότη

 Μέχρι σήμερα 20 αγρότες από τη Ροδόπη, με συνολικά 3.000 στρέμματα, συμμετέχουν σε αυτό το σύστημα, το οποίο, μαζί με τα νέα στοιχεία του, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου, σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια μαζί με την Neuropublic.

 Μέσα στους συμμετέχοντες και ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος της Neuropublic, ο οποίος μίλησε στον ΠτΘ για το σύστημα gaisense και πως αυτό αποτελεί ένα σύμμαχο για τον αγρότη ώστε να παίρνει πιο ενημερωμένες αποφάσεις για την καλλιέργειά του, ελπίζοντας πως περισσότεροι θα επιθυμήσουν να συμμετάσχουν.

 Τηλεδιασκέψεις σαν και αυτή, τόνισε, είναι σημαντικές, γιατί με αυτό τον τρόπο η εταιρεία και οι συνεργάτες της θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τους αγρότες, τις απορίες και τις προτάσεις τους, κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την εφαρμογή του προγράμματος.

 «Η ευφυής γεωργία δεν είναι κάτι που λειτουργεί δια μαγείας ή μόνη της, χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία του αγρότη, οπότε είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστά ενημερωμένος, αλλά και αντίστοιχα και εμείς να έχουμε προσαρμόσει σωστά το σύστημα στις συγκεκριμένες ανάγκες» ανέφερε.

 

Πώς λειτουργεί το σύστημα

 Αυτή τη στιγμή στην Ροδόπη, σημείωσε, υπάρχει μια τεχνολογική υποδομή από 7 μετεωρολογικούς σταθμούς σε διάφορα σημεία, που υποστηρίζεται από γεωπόνους που κάνουν μετρήσεις, αλλά και παίρνουν δείγματα για αναλύσεις, με τον παραγωγό να παίρνει την σύσταση για κάθε χωράφι ξεχωριστά, όσο αφορά την άρδευση, τον ψεκασμό για την φυτοπροστασία, το λίπασμα και άλλα.

«Το μοντέλο αυτό λειτουργεί ως υπηρεσία, και ο γεωργός δεν χρειάζεται να επενδύσει σε εξοπλισμό» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος, εξηγώντας πως «χρειάζεται να έχουμε επενδύσει εμείς στην περιοχή και να έχει περάσει μια περίοδος για να δημιουργηθούν τα μοντέλα που επεξεργάζονται τα δεδομένα για τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής». Έτσι ο παραγωγός, πληρώνοντας μια συνδρομή στο σύστημα, μπορεί να παίρνει συμβουλή στο κινητό του τηλέφωνο.

 Πέρυσι οι συμβουλές αφορούσαν κυρίως την άρδευση και την φυτοπροστασία, με τους παραγωγούς να τις λαμβάνουν μέσω SMS στα κινητά τους τηλέφωνα. Όμως από φέτος, σημείωσε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την εφαρμογή gaiasense farmer στο έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο, όπου πέρα των συστάσεων για την άρδευση και την φυτοπροστασία, θα μπορούν να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο τόσο της κατάστασης του χωραφιού, των κινδύνων αλλά και των τρεχόντων μετεωρολογικών δεδομένων και προειδοποιήσεις μεταβολών του καιρού.

Έτσι θα γίνεται σύσταση άρδευσης με προτεινόμενη ημερομηνία εφαρμογής και αρδευτική δόση. Μεταξύ άλλων το σύστημα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εδαφοκλιματικές συνθήκες, τη συμπεριφορά της καλλιέργειας στις τοπικές συνθήκες, τις αρδεύσεις του παραγωγού και την ποιότητα του αρδευτικού νερού.

Επίσης προβλέπεται σύσταση ψεκασμού χημικής καταπολέμησης με προτεινόμενη ημερομηνία εφαρμογής, που συγκεκριμένα στη Ροδόπη επικεντρώνεται στο πράσινο και ρόδινο σκουλήκι. Μεταξύ άλλων το σύστημα παρακολουθεί τις μετεωρολογικές συνθήκες, την πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων, τις προσβολές και μια σειρά από άλλα αγρονομικά δεδομένα. Επιπλέον, δίνεται συνταγή για τη λίπανση, βασική και επιφανειακή, που αποστέλλεται με λεπτομερή αναφορά και βασίζεται σε εδαφολογικές αναλύσεις, αναλύσεις νερού και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση.

Στον τομέα των μετεωρολογικών δεδομένων, θα γίνεται εξατομικευμένη προειδοποίηση ανά αγροτεμάχιο για έντονες βροχοπτώσεις και ακραίες θερμοκρασίες που ενδέχεται να συμβούν και να προκαλέσουν ζημιά στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

 Να σημειωθεί πως αγρότες που δεν έχουν smartphone θα συνεχίσουν να παίρνουν μηνύματα όπως και πριν.

Περισσότερα δεδομένα, καλύτερη ενημέρωση των αγροτών

Ήδη πέρυσι, σημείωσε ο πρόεδρος της Neuropublic οι παραγωγοί είχαν λάβει προειδοποίηση για χαλάζι 24 ώρες πριν την μεγάλη καταιγίδα του Ιουλίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε πολλαπλές καλλιέργειες.

Πάντα βέβαια στο τέλος της περιόδου, δίνονται αναλυτικά δεδομένα για κάθε χωράφι, ώστε να εξηγήσουν στους παραγωγούς τι μπορούν να κάνουν καλύτερα, κάτι που αυτή τη χρονιά θα γίνεται πιο μεθοδικά, και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Φυσικά κάθε χρονιά βοηθά ώστε η υπηρεσία που προσφέρουν να γίνει καλύτερη, μιας και έχουν όλο και σημαντικότερο όγκο δεδομένων, που βοηθούν ώστε το σύστημα να δίνει περισσότερες πληροφορίες στους παραγωγούς, με μεγαλύτερη ακρίβεια. «Αυτό θα συμβαίνει συνέχεια, και μάλιστα τα πρώτα χρόνια η βελτίωση είναι συνήθως πιο σημαντική» ανέφερε, και όσο περισσότεροι αγρότες συμμετέχουν, υπάρχει και περισσότερη αναπληροφόρηση για το τι χρειάζονται, αλλά και πού θέλουν περισσότερη βοήθεια.

Έτσι φέτος για παράδειγμα στη Ροδόπη, θα δώσουν μεγαλύτερο βάρος στη λίπανση, γιατί σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, φάνηκε πως αρκετά μεγάλο ποσοστό των χωραφιών έχουν προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζονται σωστά σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθούν στη θρέψη. «Αυτό είναι και ένα από τα αντικείμενα της τηλεδιάσκεψης, θα παρουσιάσουμε τα συνήθη λάθη που κάνουν οι παραγωγοί και πως μπορούν να ωφεληθούν πρακτικά με αυτό που τους δίνουμε» σημείωσε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος.

Άλλωστε στο σύστημα, συμμετέχει ενεργά ο αγρότης, που ενημερώνει το σύστημα κάθε φορά που κάνει μια εργασία στο χωράφι του, ώστε να δώσει πληροφορία για το επόμενο βήμα. Με αυτό τον τρόπο και ο παραγωγός αντιλαμβάνεται τη σημασία της καταγραφής των ενεργειών του, γιατί με βάση αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα θα μπορέσει να τος συμβουλέψει για την καταλληλότερη ενέργειά του στη συνέχεια.

Δυνατότητα για όλους τους βαμβακοκαλλιεργητές να συμμετάσχουν

Με 20 παραγωγούς και 3.000 στρέμματα να συμμετέχουν ήδη στο gaisense, ήδη έχει ανοίξει η νέα περίοδος, στην οποία ελπίζουν πως η συμμετοχή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, κάτι που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στο σύστημα μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε, και ανάλογα με τη συμμετοχή η εταιρεία θα προσθέσει επιπλέον μετεωρολογικούς σταθμούς, ανάλογα με τις ανάγκες και τους αγρότες που συμμετέχουν.

«Οποιοσδήποτε βαμβακοκαλλιεργητής στη Ροδόπη μπορεί να ζητήσει και να πάρει την υπηρεσία, και αν δεν καλύπτεται από σταθμό η περιοχή εμείς θα φροντίσουμε να καλυφθεί» διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος.

Εργαλείο για τις αποφάσεις η ευφυής γεωργία

«Η ευφυής γεωργία δεν είναι “από μηχανής θεός” για την αγροτική παραγωγή, αλλά βοηθά τον παραγωγό να παίρνει πιο σωστές αποφάσεις για την καλλιέργειά του» έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ο ίδιος, τονίζοντας πως σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχει και ο ίδιος ο παραγωγός. Χωρίς την ευφυή γεωργία, σημείωσε, ο αγρότης είναι πιο αβοήθητος, μιας και ακόμη και με τη βοήθεια του γεωπόνου τους, μπορεί να μην έχει τις πληροφορίες ή την εξειδικευμένη γνώση που χρειάζεται η κάθε περίπτωση. Αυτά τα κενά έρχεται να καλύψει η τεχνολογία, που δίνει δυνατότητες και να έχουν δεδομένα, αλλά και να συγκεντρώσουν αυτή τη γνώση σε ένα εργαλείο που τα επεξεργάζεται, και να είναι διαθέσιμη σε κάθε παραγωγό και γεωπόνο. Με αυτή τη βοήθεια ο παραγωγός μπορεί να πάρει καλύτερες αποφάσεις, που με τη σειρά τους οδηγούν σε πιο αποδοτική παραγωγή, αυξάνοντας το κέρδος τους, εξοικονομώντας παράλληλα φυσικούς πόρους και μειώνοντας την επιβάρυνση που προκαλεί η καλλιέργειά του στο περιβάλλον. Σε αυτούς τους στόχους άλλωστε, τη βιωσιμότητα και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εστιάζει και η νέα ΚΑΠ, και η ευφυής γεωργία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Neuropublic, είναι ο τρόπος για να πετύχει κάποιος και τους δύο στόχους με μία κίνηση, και με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση.


Ta δεδομένα που θα παρέχονται μέσω της εφαρμογής για έξυπνο κινητό τηλέφωνο gaiasense farmer

Από την εφαρμογή gaiasense οι παραγωγοί θα μπορούν να δέχονται ειδοποιήσεις κάθε φορά που εκδίδεται από το σύστημα νέα σύσταση ή προειδοποίηση καθώς και να παρακολουθούν μια σειρά από δυναμικές πληροφορίες για το κάθε χωράφι τους όπως:

  • Το υδατικό απόθεμα της καλλιέργειας – ημερήσια ενημέρωση
  • Τον κίνδυνο για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι – ημερήσια ενημέρωση
  • Την πρόγνωση του καιρού – 24ωρη ενημέρωση
  • Τις προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – 24ωρη ενημέρωση
  • Την εικόνα παραλλακτικότητας του δείκτη βλάστησης (εφόσον υπάρχει καθαρή δορυφορική εικόνα μέσα στην εβδομάδα) – εβδομαδιαία ενημέρωση
  • Τη μεταβολή του δείκτη βλάστησης κατά τη διάρκεια της περιόδου – εβδομαδιαία ενημέρωση
  • Τη θρεπτική κατάσταση – ετήσια ενημέρωση
  • Τη συνιστώμενη λίπανση – ετήσια ενημέρωση
  • Τις τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες – ωριαία ενημέρωση


Από την ίδια εφαρμογή οι παραγωγοί θα έχουν και τη δυνατότητα να ενημερώνουν το gaiasense με άμεσο και εύκολο τρόπο για τις εφαρμογές άρδευσης και χημικής καταπολέμησης που κάνουν στο αγροτεμάχιό τους.

Οι παραγωγοί που δεν χρησιμοποιούν έξυπνο αλλά απλό κινητό τηλέφωνο θα εξακολουθήσουν να ειδοποιούνται με SMS για τις συστάσεις άρδευσης, φυτοπροστασίας και προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.


Πηγή: Εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης"

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter