Η πορεία για το βαμβάκι, μετά τις μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία
Η πορεία για το βαμβάκι, μετά τις μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία

Η πορεία για το βαμβάκι, μετά τις μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία

A- A+
Πρώιμη καλλιεργητική χρονιά η φετινή, ξεκινάει η συγκομιδή από την επόμενη εβδομάδα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤ. ΚΟΥΡΟΥΔΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΩΝ

Θανάσης Φανφάνης 

Η φετινή καλλιεργητική χρονιά εξελίσσεται σε πρώιμη και ήδη τα ξηρικά χωράφια έχουν ανοίξει σε μεγάλο βαθμό. «Υπολογίζουμε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η συγκομιδή στα πρώτα χωράφια», ενημερώνει τον «Χ» ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης λέγοντας ότι δεν περιμένει σημαντικές ποσότητες αρχικά.

Τονίζει το πρόβλημα της έντονης κακοκαιρίας και της χαλαζόπτωσης ο κ. Κουρούδης, λέγοντας «μια μεγάλη έκταση του νομού έχει χτυπηθεί από το χαλάζι και την ευρύτερη κακοκαιρία εκείνων των ημερών και οι άνθρωποι αυτοί υπέστησαν μεγάλη ζημιά. Το μεγάλο ζήτημα είναι το πως θα προλάβουν αυτοί οι καλλιεργητές να αποζημιωθούν γρήγορα για να ξεκινήσουν την επόμενη καλλιεργητική χρονιά που ξεκινάει σύντομα».

Η ζημιά που έγινε στους καλλιεργητές βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της καταγραφής τονίζει ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκιστηρίων εξηγώντας πως θα υπάρξει καλύτερη εικόνα όταν θα ξεκινήσουν να μαζεύονται οι σοδιές. Τότε είναι που θα αναρτηθούν και οι πίνακες των αποζημιώσεων.

«Αυτοί που δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι φαίνεται ότι θα έχουν πολύ καλές στρεμματικές αποδόσεις. Πέρσι είχαμε μια γενικότερη μείωση των αποδόσεων λόγο των εντομολογικών προσβολών όπου το πράσινο σκουλήκι έπληξε αρκετά μεγάλο ποσοστό των χωραφιών του νομού μας», είναι τα λόγια του κ. Κουρούδη, ο οποίος προσθέτει «φέτος στην Ροδόπη ενδέχεται να ξεπεράσουμε την περσινή παραγωγή παρόλα τα προβλήματα που δημιούργησαν τα καιρικά φαινόμενα ήταν μεγάλα, διότι όσα χωράφια δεν χτυπήθηκαν φαίνεται να πηγαίνουν πολύ καλά».

«Τα ποτιστικά χωράφια βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και αν είχε βοηθήσει λίγο παραπάνω ο καιρός με κάποιες βροχές μέσα στον Αύγουστο, θα είχαν πάει εξίσου πολύ καλά και τα ξηρικά», λέει, ελπίζοντας σε μια καλή παραγωγή με εξίσου καλή ποιότητα.

Κλείνοντας ο κ. Κουρούδης επισημαίνει ότι «η τιμή του βαμβακιού είναι κάτι που καθ’ όλη την διάρκεια του έτους κυμαίνεται, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χαμηλά της», τονίζοντας ότι τα εκκοκκιστήρια δίνουν την δυνατότητα στους βαμβακοπαραγωγούς μήνες πριν ή μετά να κλείσουν την τιμή. Επίσης, τα προγράμματα που ακολουθούν στην εταιρεία, με τις ποικιλίες και την υγρασία και την ευφυή καλλιέργεια πριμοδοτούνται παραπάνω δίνοντας ευκαιρίες για καλύτερο εισόδημα σε όλους τους βαμβακοκαλλιεργητές. «Στα Θρακικά Εκκοκιστήρια είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε το βαμβάκι στα κέντρα συγκέντρωσης και στον χώρο των εκκοκκιστηρίων», δηλώνει καταληκτικά ο κ. Κουρούδης.

Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter