Ισχυρό δολάριο και µαζικές ρευστοποιήσεις ρίχνουν το βαµβάκι
Ισχυρό δολάριο και µαζικές ρευστοποιήσεις ρίχνουν το βαµβάκι

Ισχυρό δολάριο και µαζικές ρευστοποιήσεις ρίχνουν το βαµβάκι

A- A+
Η εκτίµηση πως οι ΗΠΑ σύντοµα θα ανεβάσουν τα επιτόκια δολαρίου µε σκοπό να αντιµετωπίσουν σ’ ένα βαθµό τον πληθωρισµό, ενίσχυσε το δολάριο και πίεσε όλα τα αγροτικά εµπορεύµατα.

Νέα Υόρκη

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις προκαλώντας µεγαλύτερες απώλειες. Συγκεκριµένα για τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘22 στο βαµβάκι έχουµε σχεδόν 17 σεντς ανά λίµπρα µείωση από τα υψηλά στα µέσα Μαΐου.
Η αγορά έχει ήδη αποτιµήσει την ξηρασία στο Τέξας, εποµένως θα πρέπει να προκύψουν άλλα νέα για το βαµβάκι ή γενικευµένη άνοδος στα εµπορεύµατα από κερδοσκόπους για να δοκιµάσουµε ξανά τα υψηλά.

Ελληνική αγορά

Η εκτεταµένη χρηµατιστηριακή πτώση κάπως µπλόκαρε τους πωλητές, καθώς προτιµούν να δουν που θα ισορροπήσει η αγορά και µετά να χαράξουν τη στρατηγική τους. Άλλωστε έχουν προπωληθεί περίπου 60.000 τόνοι από µια εκτίµηση παραγωγής 300.000 τόνων κι αυτό αποτελεί βολικό νούµερο. Η Τουρκία ζητάει βαµβάκια για τη νέα σεζόν, εντούτοις η ανακατωσούρα στα γεωπολιτικά προκαλεί δισταγµό στις προσφορές. Αναφορικά µε τα σύσπορα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούµε ξανά τους τρεις παράγοντες που καθορίζουν την τιµή του (δολάριο, χρηµατιστήριο, βάση/πριµ) σε επίπεδα ρεκόρ. 


Πηγή: agronews.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter