Καλπάζει ξανά το βαμβάκι στα 116 σεντς ανά λίμπρα τα συμβόλαια Δεκεμβρίου
Καλπάζει ξανά το βαμβάκι στα 116 σεντς ανά λίμπρα τα συμβόλαια Δεκεμβρίου

Καλπάζει ξανά το βαμβάκι στα 116 σεντς ανά λίμπρα τα συμβόλαια Δεκεμβρίου

A- A+
Ενισχύεται κατά 15 σεντς η λίμπρα η διεθνής τιμή βάμβακος μέσα σε δύο συνεδριάσεις που «χτύπησαν» limit up, με τις αγορές να τρέχουν πίσω από την πρόσφατη έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), που επικύρωσε τις ανησυχίες για μια σημαντικά ελλειμματική αμερικάνικη σοδειά.

Γιάννης Παπαδογιάννης


Από το απόγευμα της Παρασκευής 12 Αυγούστου σημειώνεται μια σημαντική άνοδος στην τιμή για το βαμβακι η οποία οφείλεται στην πρόσφατη  έκθεση προσφοράς / ζήτησης βάμβακος του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας. 

Εκεί που οι αγορές ανέμεναν μια σταδιακή άνοδο και σιγά σιγά κατάκτηση των 100-105 σεντς ήρθε η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου να ταράξει τα νερά επιβεβαιώνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο πως η σοδειά των ΗΠΑ έχει σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα καταγράφεται μείωση της εκτίμησης παραγωγής τους κατά 3 εκατ. δέματα. Ως γνωστόν, το πρόβλημα εντοπίζεται στο Τέξας λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και του υψηλού ποσοστού των «παρατημένων» εκτάσεων.

Συγκεκριμένα το USDA προβλέπει παραγωγή στις ΗΠΑ 12,6 εκατ δεμάτων, το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από την σοδειά 09/10. Επακόλουθα τα τελικά παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν κατά 3.1 εκατ δέματα. 

Η αντίδραση του χρηματιστηρίου ήταν ανάλογη των ειδήσεων με τις τιμές να κλειδώνουν limit up την Παρασκευή και για την ώρα και τη Δευτέρα 15 Αυγούστου.

Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν κλειδωμένος στα 113,59 σεντς/λιμπρα (+5 σεντς/λιμπρα), ενώ προσυνεδριακά την Τρίτη 16 Αυγούστου, η τιμή διαμορφώνεται στα 115,99 σεντς. 

Μένει πλέον να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει σε αυτά τα νέα η φυσική αγορά στην Ελλάδα μια που είναι Δεκαπενταύγουστος και όλοι απουσιάζουν. Άλλωστε, όταν σημειώνονται απότομα μεγάλες αλλαγές, πωλητές και αγοραστές κρατούν αποστάσεις μέχρι να ισορροπήσει η αγορά.


Πηγή: agronews.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter