KERDOS: Νέο ρεκόρ για τις τιμές

KERDOS: Νέο ρεκόρ για τις τιμές

A- A+

Στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, έφθασε την τελευταία εβδομάδα η τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, υπερβαίνοντας και το 1,57 δολ. η λίμπρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες κινήθηκε πτωτικά, παραμένοντας πάντα ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Οι Τούρκοι αγοράζουν αυτή τη στιγμή ελληνικό βαμβάκι σε τιμές περί τα 3,5 δολ. το κιλό. Ολη αυτή η άνοδος έχει αυξήσει περαιτέρω και την τιμή του σύσπορου, που διαμορφώνεται πλέον και άνω των 60 λεπτών το κιλό.

Σε ό,τι αφορά την συγκομιδή, έχει προχωρήσει πολύ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στην κεντρική Ελλάδα, ενώ έχει καθυστερήσει σημαντικά στην Μακεδονία και ιδιαίτερα στην περιοχή των Σερρών.

Εν τω μεταξύ, σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει, καθώς κάποια εκκοκκιστήρια αρνούνται να εκτελέσουν συμβόλαια που είχαν κλείσει από την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα εταιρείες από το εξωτερικό να κινούνται εναντίον τους δικαστικά, ενώ εκτιμάται ότι πλήττεται συνολικά η εικόνα του ελληνικού προϊόντος στο εξωτερικό.

Οσον αφορά την παραγωγή, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περί τους 180 χιλ. τόνους -χαμηλότερα και από πέρυσι-, λόγω της ζημιάς που προκάλεσε το πράσινο σκουλήκι και οι βροχοπτώσεις.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter