KERDOS: Περιορισμένη προσφορά

KERDOS: Περιορισμένη προσφορά

A- A+

Σε ύψη ρεκόρ, άνω των 2 δολ. η λίμπρα, έχει εκτιναχθεί η τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, ενώ στο Λίβερπουλ διαμορφώνεται ήδη στα 2,30 δολ. η λίμπρα. Το γεγονός αποδίδεται αφενός στην έλλειψη αποθεμάτων, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αφετέρου στα μεγάλα hedge funds που έχουν εισχωρήσει στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, «παίζοντας» τεράστια ποσά.

Δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για βαμβάκι, που εκδηλώνεται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Κίνα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τον Μάρτιο η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος θα φθάσει τα 3 δολ. ανά λίμπρα.

Οι συνθήκες περιορισμένης προσφοράς αναμένεται να συνεχισθούν όλο τον χρόνο και ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι η νέα παραγωγή θα ξεκινήσει από υψηλά επίπεδα τιμών, τόσο για το σύσπορο όσο και για το εκκοκκισμένο.

Οπως έχουμε αναφέρει, οι Ελληνες αγρότες προετοιμάζονται για την έναρξη της σποράς, με σκοπό να προχωρήσουν σε εντατική καλλιέργεια αυξημένων - σε σχέση με πέρυσι - εκτάσεων.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έληξε και η παράταση που είχαν λάβει οι αγρότες για την παράδοση σύσπορου στα εκκοκκιστήρια.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter