ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόσω" για συνάντηση κλωστοϋφαντουργίας - φωτοβολταϊκών

ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόσω" για συνάντηση κλωστοϋφαντουργίας - φωτοβολταϊκών

A- A+

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Ρεπορτάζ: Ελενη Βασιλάκη

Πρωτοποριακά και καινοτόμα σε διεθνές επίπεδο κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία, προετοιμάζονται να δημιουργήσουν τρεις ελληνικές επιχειρήσεις (Θρακικά Εκκοκκιστήρια, Don & Low Ελλάς και Αλουκόμ) με την ερευνητική συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την ΕΤΑΚΕΙ, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στον παραδοσιακό μας κλάδο.
Τα προϊόντα που πρόκειται να δημιουργήσουν οι συγκεκριμένες εταιρείες, μετά από ερευνητικές προσπάθειες (για την προσέγγιση του τρόπου δημιουργίας τους) - επενδύσεις (για την υλοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας) και εκτεταμένη έρευνα της αγοράς (ώστε να είναι εμπορεύσιμα) - θεωρούνται επτασφράγιστο μυστικό για να μη χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού και να μην υποκλαπούν οι πατέντες τους από τον ανταγωνισμό.
Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι «κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων και η προσαρμογή τους σε εύκαμπτα υποστρώματα, με πρωτεύον πεδίο εφαρμογής τον κλάδο των κτιριακών κατασκευών. Παράλληλα οι ερευνητικές εργασίες στοχεύουν στη μελέτη, με προσομοίωση, της χρήσης νέων υλικών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στοιχείων τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σε εύκαμπτα υποστρώματα». Δηλαδή υφάσματα ή μεταλλικά εύκαμπτα υλικά που μπορεί να είναι σκιάχτρα, υαλοπετάσματα, τέντες κ.λπ.

Χρειάζεται χρόνος
Ο δρόμος για τη δημιουργία των πρωτοποριακών αυτών προϊόντων δεν είναι εύκολος και ο χρόνος δεν μπορεί ακόμη να προσδιορισθεί, παρά την πρόθεση όλων των συντελεστών της προσπάθειας να μην είναι μακρύς. Η συμμετοχή όμως σε ένα τέτοιο εγχείρημα, πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο - αφού σύμφωνα με πληροφορίες μόνο οι ερευνητές της ΝΑSΑ και του αμερικανικού στρατού έχουν επιχειρήσει παρόμοιες εφαρμογές - θεωρείται αξιέπαινη και ανοίγει νέους ορίζοντες στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας μας, όπως ειπώθηκε και στην παρουσίαση του ερευνητικού αυτού προγράμματος την Πέμπτη 29 Μαΐου, στην παρουσίασή του στην Ξάνθη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα
Οι εταιρείες Θρακικά Εκκοκκιστήρια ΑΕ, Don & Low Ελλάς ΑΒΕΕ (θυγατρική της Πλαστικά Θράκης) και η Αλουκόμ ΑΕ (θυγατρική της Αλουμύλ Μυλωνάς) συνεργάσθηκαν με την ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ ( Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ηλεκτροτεχνικών & Ηλεκτρονικών Υλικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την υλοποίηση ενός ερευνητικού έργου με την επωνυμία «Πρόσω», που αφορά την «Ανάπτυξη Προηγμένων Εύκαμπτων Κλωστοϋφαντουργικών και άλλων Υλικών με Φωτοβολταϊκά Στοιχεία»
Το έργο «Πρόσω» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τελικό δικαιούχο την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Η έρευνα
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου παρουσιάσθηκαν από τους καθηγητές κκ. Γωργούλα και Καρασιλίδη την Πέμπτη 29 Μαΐου 2008 και ώρα 6 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη, σε βασικά στελέχη της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, εκπροσώπους των επιχειρήσεων, αρκετούς Πανεπιστημιακούς παράγοντες και πλήθος φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρήθηκαν εντυπωσιακά για τα ελληνικά δεδομένα και θα δημοσιευθούν σε δύο διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες εκπροσώπων των επιχειρήσεων, οι οποίοι ανέφεραν ότι σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα αγοράς που πραγματοποιούν, υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για την παραγωγή νέων προϊόντων, το οποίο θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου που παραβρέθηκαν ανέφεραν ότι θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν μέρος της νέας τεχνολογίας στο νέο κτίριο του Πανεπιστημίου, που είναι υπό οικοδόμηση, δημιουργώντας πρότυπες κατασκευές για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, που επικεντρώθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των επιχειρήσεων με τα Πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα. Τονίστηκε μάλιστα η ανάγκη καθιέρωσης της αναζήτησης βοήθειας των επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας από τα Πανεπιστήμια για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και η στήριξη της πολιτείας σε τέτοιες ενέργειες.

Παρουσίαση της έρευνας
Οι εισηγήσεις για το έργο περιελάμβαναν μία τεχνική περιγραφή του, στην οποία αναλύθηκε η τεχνολογία που αναπτύχθηκε και τα συμπεράσματα - εφαρμογές.
Οπως ειπώθηκε, μελετήθηκαν τέσσερις κατηγορίες υποστρωμάτων: Μεταλλικά προϊόντα (φύλλα αλουμινίου, προϊόντα τύπου J-Bond), πολυκαρβονικά φύλλα, μη υφασμένα υφάσματα από συνθετικές ίνες και υφασμένα υφάσματα από συνθετικές ίνες ή συνδυασμό συνθετικών ινών με βαμβάκι, με κριτήρια επιλογής τους τις φυσικομηχανικές τους ιδιότητες, τις χρήσεις τους και το κόστος παραγωγής τους.
Μετά από αξιολόγηση των διαφορετικών τεχνικών απόθεσης, επιλέχτηκε τελικά η τεχνική rf-sputtering (απόθεση υλικών με τη βοήθεια πλάσματος) για την ανάπτυξη λεπτών υμενίων.
Συμπεράσματα - εφαρμογές
Οι εύκαμπτες φωτοβολταϊκές διατάξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ' ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Σε κτιριακές εγκαταστάσεις, είτε με την προσαρμογή τους στην οροφή ή την πρόσοψη πάνω σε ειδικές βάσεις ή με απευθείας τοποθέτηση, είτε με τη χρησιμοποίησή τους ως λειτουργικών δομικών στοιχείων του κτιρίου ή με την ενσωμάτωσή τους στο κέλυφος του κτιρίου και την υποκατάσταση ολόκληρων τμημάτων του. Σε αγροτικές ή υπαίθριες κατασκευές με τη χρησιμοποίηση των φωτοβολταϊκών διατάξεων ως στέγαστρα ή σκίαστρα. Και τέλος, σε μικρές φορητές συσκευές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο έργο έχουν τη δυνατότητα από τη μία να δημιουργήσουν νέα προϊόντα με ειδικές τεχνικές ιδιότητες και λειτουργικά χαρακτηριστικά (ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία) και από την άλλη να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες στους πελάτες τους, αποκτώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, συνδυάζοντας την καινοτομία και τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το λογισμικό της έρευνας που δημιουργήθηκε μπορεί να τροφοδοτηθεί με διάφορες μεταβλητές για την παραγωγή διαφορετικών προϊόντων.
Η έρευνα επέλυσε και αρκετά προβλήματα, όπως της αδυναμίας ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών πάνω σε βαμβακερά κατά 100% υφάσματα, τα οποία παραμορφώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, προτείνοντας τη σύμμιξη με άλλες ίνες.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter