KERDOS: Σημαντική άνοδος των τιμών

KERDOS: Σημαντική άνοδος των τιμών

A- A+

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στο βαμβάκι, μετά το ράλι ανόδου που ακολούθησαν οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Είναι ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί, το γεγονός ότι οι εκκοκκιστές αναφέρουν ότι τέτοια άνοδο δεν είχαν ξαναδεί. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας και τα 2 δολ. το κιλό, η ζήτηση δεν έχει υποχωρήσει, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχει έλλειμμα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι αυτή η τάση πυροδοτήθηκε κυρίως από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η παραγωγή του Πακιστάν - τρίτης σε μέγεθος χώρας παραγωγής βαμβακιού - από τις πλημμύρες.

Ταυτόχρονα, η άνοδος ενισχύεται από τη γενικότερη ανοδική τάση που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των γεωργικών προϊόντων, παρασυρόμενες από το σιτάρι.

Εν τω μεταξύ και παρά τις υψηλές τιμές που προσφέρονται, στην εγχώρια αγορά ελάχιστες συναλλαγές πραγματοποιούνται, καθώς η προσφορά είναι πολύ συγκρατημένη.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν προπωληθεί ήδη περί τους 60 χιλ. τόνους, ποσότητα που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέγεθος για τη συγκεκριμένη εποχή.

Σε ό,τι αφορά τη σοδειά, αρκετά προβλήματα εντοπίζονται σε όλη τη χώρα, με έμφαση στη Θεσσαλία, από το πράσινο σκουλήκι, που έχει προσβάλει την παραγωγή. Κατά τα λοιπά, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την παραγωγή.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter