KERDOS: Συνεχίζεται η πτώση των τιμών

KERDOS: Συνεχίζεται η πτώση των τιμών

A- A+

Συνεχή πτώση καταγράφει τις τελευταίες ημέρες η τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται πλέον κάτω από τα 1,30 δολ. η λίμπρα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 1,57 δολ. η λίμπρα.

Η πτώση αποδίδεται στην αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε στις αγορές λόγω της Ιρλανδίας, στην γενικότερη οικονομική κρίση αλλά και στη νέα εκτίμηση για την παραγωγή της Ινδίας, η οποία τελικά φαίνεται ότι θα εξάγει ποσότητες, ενώ αναμενόταν να εισάγει. Ταυτόχρονα ωστόσο εκτιμάται ότι η παγκόσμια ζήτηση δεν έχει μειωθεί.

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά, εκτιμάται ότι από την προσεχή εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις τιμές, καθώς την τελευταία εβδομάδα οι Τούρκοι γιόρταζαν το μπαϊράμι και δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι φορτώσεις για τις ήδη κλεισμένες παραγγελίες, ενώ παραμένουν τα προβλήματα με κάποια εκκοκκιστήρια - ενώσεις, που αρνούνται να εκτελέσουν συμβόλαια στις χαμηλότερες τιμές που είχαν κλείσει το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ εκτιμάται ότι η εφετινή παραγωγή εκκοκκισμένου βαμβακιού ενδεχομένως να υπερβεί και τους 200 χιλ. τόνους.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter