Κομοτηνή: On line βιβλιοθήκη για τους βαμβακοκαλλιεργητές
Κομοτηνή: On line βιβλιοθήκη για τους βαμβακοκαλλιεργητές

Κομοτηνή: On line βιβλιοθήκη για τους βαμβακοκαλλιεργητές

A- A+

Μια βιβλιοθήκη on line δημιούργησε ο Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος της εταιρείας «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» με τους συνεργάτες του παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες στους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής για την καλλιέργεια και την πώλησή του βαμβακιού.

Ο κος Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος της εταιρείας «Θρακικά Εκκοκκιστήρια»


«Είναι ένα παραπάνω βήμα σε μια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Λέμε ότι: «Ο παραγωγός πέρα από το να φέρνει το βαμβάκι του και να τον πληρώνουμε γι αυτό πρέπει να του παρέχουμε κι άλλου είδους υπηρεσίες ώστε να γίνει αυτός καλύτερος παραγωγός κι εμείς, κοντά σ’ αυτόν ως επιχείρηση, να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον στον διεθνή ανταγωνισμό. Πρέπει δηλαδή από κοινού να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο βαμβάκι το οποίο να είναι πιο εύκολο να μπει στη διεθνή αγορά με καλύτερους όρους» δήλωσε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση. Η ενημέρωση , όπως σημείωσε ο έμπειρος εκκοκιστής, είναι κάτι το σημαντικό για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Η αρχή, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση, έγινε πριν μερικά χρόνια με τη δημιουργία του Site, όπου καθημερινά αναρτώνται νέα, ακολούθησε το newsletter που φθάνει στα email των παραγωγών με ειδήσεις που αφορούν στην βαμβακοκαλλιέργεια, ό,τι έχει συμβεί την προηγούμενη μέρα στην Ελλάδα και στον κόσμο και αφορά στο βαμβάκι. Και πριν λίγο καιρό, λόγω του κορονοϊου και των περιοριστικών μέτρων που ήταν σε ισχύ, έγινε ένα ακόμη βήμα με την εφαρμογή για κινητό για αλληλοενημέρωση όλων των εμπλεκομένων.
«Η on line βιβλιοθήκη είναι ένα ακόμη βήμα παραπάνω.» δήλωσε ο κ. Κουρούδης και πρόσθεσε ότι «τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία πρέπει να τις αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται, δεν γίνεται να λειτουργούμε και να καλλιεργούμε με όρους περασμένων δεκαετιών. Τα πάντα αλλάζουν και θα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε και να δώσουμε και να έχει κάθε στιγμή ο παραγωγός στα χέρια του οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται γιατί αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν παντού, είναι πια δημόσιες, απλώς εμείς θα πρέπει να τις ταξινομήσουμε , να είναι κάτι ωραίο κι εύχρηστο, να βρίσκει ο παραγωγός ό,τι θέλει και ό,τι δεν θέλει να έρχεται μαζί μας σε επαφή και να λύνεται η απορία.»

Μετεωρολογικά δεδομένα στη διάθεση του αγρότη
Υπάρχουν αρκετά αντικείμενα πάνω στα οποία μπορεί κανείς να προσφέρει πληροφόρηση σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη: Πρώτον, για τα καλλιεργητικά ζητήματα, ζητήματα τα οποία είναι και πιο ενημερωμένοι, πιο έμπειροι οι παραγωγοί. Παρόλο αυτά και σ’ αυτό το κομμάτι καθημερινά συμβαίνουν νέα πράγματα. Αυτές τις εξελίξεις θα τις πληροφορούνται και θα ανατρέχουν σε επιπλέον πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή. «Έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τον τετράνυχο; Τι διαδικασίες πρέπει να κάνουν; Πότε θα πρέπει να παρέμβουν; Αυτό το κομμάτι της ενημέρωσης, είναι ένα κομμάτι στο οποίο θέλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες στον παραγωγό. Υπάρχουν κι άλλα κομμάτια στα οποία μέχρι τώρα δεν πολυ-απασχολούσαν τους παραγωγούς, για παράδειγμα: Οι νέες εξελίξεις στην Τεχνολογία. Τα μετεωρολογικά δεδομένα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο. Η ευφυής γεωργία. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις δυνατότητες. Εμείς ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια, έχουμε ένα πλατύ δίκτυο μετεωρολογικό σταθμών και αισθητήρων εδαφών. Έχουμε τις φωτογραφίες για πάρα πολλά ζητήματα, όλη την έκταση του Νομού Ροδόπης, από τους δορυφόρους συν ότι έχουμε τώρα πια και σύνδεση με κάποιους άλλους δορυφόρους, από άλλους φορείς και μπορούμε να παίρνουμε κι από εκεί στοιχεία μετεωρολογικά.»

Βαμβακοφυτεία στη Ροδόπη

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις διεθνείς εξελίξεις που αφορούν το βαμβάκι, όχι τυχαία. «Είναι σημαντικό», τόνισε ο κ. Κουρούδης« να γνωρίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής τι κάνουν άλλες αναπτυγμένες χώρες, γιατί εμείς δεν τα κάνουμε αυτά, πώς εξελίσσεται η ποιότητα του βαμβακιού και ποια είναι η θέση του ελληνικού βαμβακιού. Το να λέμε εδώ και τριάντα χρόνια ότι καλλιεργούμε το ίδιο βαμβάκι και ότι το βαμβάκι μας είναι καλό όταν τα πάντα εξελίσσονται, δεν φτάνει. Θα πρέπει να δούμε προς τα πού είναι αυτές οι εξελίξεις της ποιότητας και εμείς τι κάνουμε.»
Και βέβαια, όπως σημείωσε ο έμπειρος εκκοκκιστής, ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι το θέμα των τιμών: «Πώς αυτές διαμορφώνονται; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο κ.α. Δυστυχώς, οι αγρότες είναι ο επαγγελματικός εκείνος κλάδος που δίνει ελάχιστο βάρος στο ζήτημα της αγοράς. Ο παραγωγός θεωρεί ότι το έργο του τελειώνει με το να παράγει βαμβάκι. Εμείς πιστεύουμε ότι όχι δεν τελειώνει εκεί. Θα πρέπει να ξέρει και να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα ώστε να πετυχαίνει μια καλύτερη τιμή. Άρα, θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και στο κομμάτι των διαδικασιών της αγοράς. Όπως κάθε επαγγελματίας στον τομέα του ξέρει τι γίνεται στην αγορά, έτσι θα πρέπει να ξέρει κι αυτός. Υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα, στα οποία θα πρέπει να εντρυφήσει. Αλλού είναι πολύ προχωρημένος, όπως η καλλιέργεια κι αλλού χρειάζεται βοήθεια.»

Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής είναι να δώσουν το email τους και μέσω αυτής της πλατφόρμας, της διαδικτυακής βιβλιοθήκης μπορούν να επικοινωνούν εντελώς δωρεάν.

Όσον αφορά στην φετινή βαμβακο-καλλιεργεία της περιοχής, τόνισε ότι «Ξεκινήσαμε με προβλήματα λόγω των βροχών και των χαμηλών θερμοκρασιών, δεν πήρε το βαμβάκι την ανάπτυξη που θα θέλαμε. Από την άλλη οι καιρικές αυτές συνθήκες ευνόησαν τις εντομολογικές δραστηριότητες. Το καλό είναι ότι ειδικά στη Ροδόπη οι παραγωγοί μας είναι πολύ έμπειροι και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά. Θέλει ακόμη πολύ δουλειά για να «στρώσει» η χρονιά… ελπίζουμε στην άνοδο των θερμοκρασιών. Σε όλη την Βόρειο Ελλάδα έχουμε προβλήματα. Και μέσα στην ΠΕ Ροδόπης έχουμε διαφοροποιήσεις, στην παραλιακή ζώνη πηγαίνει καλύτερα και όσο ανεβαίνουμε Ίασμο – Διαλαμπή έχουμε προβλήματα συν και τα καιρικά φαινόμενα κάθε μέρα, προχθές για παράδειγμα σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην περιοχή της Αρίσβης.»

Σύνταξη:Μαρία Νικολάου


Πηγή: ERT

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter