Ξανά υποτονική η ζήτηση στη φυσική αγορά
Ξανά υποτονική η ζήτηση στη φυσική αγορά

Ξανά υποτονική η ζήτηση στη φυσική αγορά

A- A+
Η αγορά δοκίµασε για άλλη µια φορά να κλείσει κάτω από τα 80 σεντς, αλλά δεν τα κατάφερε. Φαίνεται πως το επίπεδο αυτό αποτελεί σηµαντικό σηµείο στήριξης

Γιάννης Παπαδογιάννης


Η πτώση ήρθε κυρίως από το γενικό ξεφούσκωµα των εµπορευµάτων, αλλά και από την αδύναµη παγκόσµια ζήτηση για ίνα. Στην πρόσφατη έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάµβακος µειώθηκε σηµαντικά η παγκόσµια κατανάλωση, ενώ αυξήθηκαν τα τελικά αποθέµατα. Στην πρόσφατη ανάκαµψη προς τα 81 σεντς βοήθησε το πτωτικό δολάριο, που είναι υπό πίεση, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ µάλλον θα αναθεωρήσει την επιθετική στρατηγική στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ελληνική αγορά

Μετά από 2-3 εβδοµάδες µε βελτιωµένη ζήτηση, ξαναγυρίσαµε στο παλιότερο µοτίβο της υποτονικής αγοράς. Είναι βέβαια και η εποχικότητα που παίζει το ρόλο της, καθώς παραδοσιακά λίγο πριν τα Χριστούγεννα δεν σηµειώνονται νέες πωλήσεις παρά κυρίως διεκπεραιώνονται εκκρεµότητες. Η αποκαλούµενη βάση (πριµ) πιέζεται κάτω από τα 10 σεντς ανά λίµπρα επί των τιµών Μαρτίου ‘23 για τα λευκά βαµβάκια, ενώ για τα υποδεέστερα η έκπτωση είναι γενναία. Παράλληλα, το δολάριο έχει αφήσει πίσω του τα υψηλά και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν περεταίρω ενίσχυση του ευρώ προσεχώς.


Πηγή: agronews.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter