Λίγοι επιλέγουν αποβίβαση στον πρώτο σταθμό του βαμβακιού στα 120 σεντς
Λίγοι επιλέγουν αποβίβαση στον πρώτο σταθμό του βαμβακιού στα 120 σεντς

Λίγοι επιλέγουν αποβίβαση στον πρώτο σταθμό του βαμβακιού στα 120 σεντς

A- A+

Πέτρος Γκόγκος


Καταλύτης ανόδου ήταν έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA, στην οποία καταγράφεται µείωση της εκτίµησης παραγωγής των Ηνωµένων Πολιτειών κατά 3 εκατ. δέµατα.

Ο κανόνας, λοιπόν, θέλει σε χρονιές µε χαµηλές προσδοκίες στη σοδειά, την αγορά να σχηµατίζει τις κορυφές της, την περίοδο πριν από τις κοπές, αφού στη συνέχεια και για όσο οι µηχανές βρίσκονται στα χωράφια, η αγωνία για την προσφορά εξαντλείται (εξ ου και η µακριά ουρά). Για µια τέτοια χρονιά προετοιµάζονται οι εµπλεκόµενοι µε το βαµβάκι, από τους παραγωγούς, τα εκκοκκιστήρια και τα κλωστήρια, µέχρι και τα funds που αναµένεται να εντείνουν τη µεταβλητότητα στις τιµές κατά τις προσεχείς ηµέρες.

∆εν αποκλείεται επιστροφή στα υψηλά των 130-135 σεντς

Ως γνωστόν, το πρόβληµα εντοπίζεται στο Τέξας λόγω της επίµονης ξηρασίας που απλώνεται σε ολόκληρη τη ζώνη, αλλά και του υψηλού ποσοστού των «παρατηµένων» εκτάσεων που ήρθε σε αντίδραση των παραγωγών στα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα και τις καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν τα δικαιολογούν. Έτσι, το USDA προβλέπει παραγωγή στις ΗΠΑ της τάξης των 12,6 εκατ δεµάτων, το χαµηλότερο επίπεδο παραγωγής από την σοδειά της περιόδου 2009-2010. Επακόλουθα τα τελικά παγκόσµια αποθέµατα µειώθηκαν κατά 3.1 εκατ. δέµατα. Η αντίδραση του χρηµατιστηρίου ήταν ανάλογη των ειδήσεων, µε τις τιµές να κλειδώνουν limit up τη ∆ευτέρα και την Τρίτη 15/16 Αυγούστου. Ο ∆εκέµβριος του 2022 ήταν κλειδωµένος στα 113,59 σεντς ανά λίµπρα (+5 σεντς), ενώ ενδοσυνεδριακά την Τρίτη 16 Αυγούστου, η τιµή ξεπέρασε τα 118 σεντς ανά λίµπρα. Στη συνέχεια η αγορά διόρθωσε πίσω στη ζώνη των 113 σεντς, ωστόσο ο στόχος των 120 σεντς µπήκε.

Μένει πλέον να φανεί ο τρόπος µε τον οποίο θα αντιδράσει σε αυτά τα νέα η φυσική αγορά στην Ελλάδα, µια που είναι ∆εκαπενταύγουστος και όλοι απουσιάζουν. Άλλωστε, όταν σηµειώνονται απότοµα µεγάλες αλλαγές, πωλητές και αγοραστές κρατούν αποστάσεις µέχρι να ισορροπήσει η αγορά.

Οι εκτιµήσεις των αναλυτών για την πορεία της αγοράς διίστανται ως προς την ένταση της ανόδου. Οι πιο ενθουσιώδεις δεν αποκλείουν µια επιστροφή στα υψηλά των 130-135 σεντς ανά λίµπρα. Ωστόσο το µοτίβο της κοντής σοδειάς και της µακριάς ουράς είναι που συγκρατεί τους υπόλοιπους.

Οι πιο εγκρατείς κάνουν λόγο για µια επιστροφή της αγοράς στη ζώνη των 120 – 125 σεντς ανά λίµπρα, την οποία θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει ο δείκτης, αφού όµως πρώτα προηγηθεί µε µια µικρή διόρθωση µετά τον ενθουσιασµό από τα δεδοµένα της έκθεσης.

Αποκόµιση κερδών στο βαµβάκι µετά το εκτεταµένο ράλι

Μετά από τρία διαδοχικά limit up, το χρηµατιστήριο σηµείωσε µια διόρθωση η οποία προκλήθηκε από αρκετές κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις. Η κατάσταση της σοδειάς στο Τέξας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πρόσφατη έκθεση του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας, παραµένει απογοητευτική κι αυτό πλέον είναι πολύ αργά για να αλλάξει σηµαντικά. Μην ξεχνάµε πως το παγκόσµιο εµπόριο στο βαµβάκι στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη σοδειά των ΗΠΑ (νούµερο 1 εξαγωγέας ίνας), εποµένως αν δεν έχουµε αρνητικές ειδήσεις στο κοµµάτι της κατανάλωσης στα βαµβάκια θα υπάρχει έλλειµµα προσφοράς.

Το πρόσφατο χρηµατιστηριακό ράλι πάγωσε λιγάκι το ήδη σχεδόν ανενεργό εµπόριο στην αγορά µας. Η αλήθεια είναι πως παραδοσιακά στα µέσα Αυγούστου δεν έχουµε διαπραγµατεύσεις, εκτός απροόπτου. Από εβδοµάδα εκτιµάται πως θα επανακκινήσουν οι κουβέντες και σύντοµα µπορεί να πάµε σε ένα νέο και τελευταίο κύµα προπωλήσεων πριν τη συγκοµιδή. Άλλωστε τα τρέχοντα επίπεδα τιµών ιστορικά δεν τα βρίσκουµε εύκολα, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως η αγορά µας δίνει άλλη µια ευκαιρία για καλά κλεισίµατα τιµών.


Πηγή: agronews.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter