Με 93 σεντς, μόνο εμπόδιο το αδύναμο δολάριο

Με 93 σεντς, μόνο εμπόδιο το αδύναμο δολάριο

A- A+

∆ύο φορές έχουν προσπαθήσει οι τιµές συµβολαίων Μαΐου να παραµείνουν πάνω από τα 93 σεντς ανά λίµπρα, χωρίς όµως επιτυχία. Σύµφωνα µε πολλούς αναλυτές, φαίνεται ότι το χρηµατιστήριο είναι πλέον έτοιµο να σπάσει αυτή την αντίσταση.

Η αρχή έγινε µε την αύξηση των φετινών εξαγωγών αµερικανικής σοδειάς και τη µείωση των τελικών αποθεµάτων. Παράλληλα βοηθάει το αδύναµο δολάριο και η γενικότερη άνοδος των εµπορευµάτων (άνοδος δηµητριακών λόγω Ουκρανίας). Η πρόσφατη δυναµική έχει επηρεάσει και τις τιµές ∆εκεµβρίου Ά14, οι οποίες µετά από δύο µήνες επέστρεψαν στα 80 σεντς ανά λίµπρα.

Ελληνική αγορά

Το εκκοκκισµένο πουλιέται, µε δυσκολία, στα 96-97 σεντς ανά λίµπρα για λευκές ποιότητες, ενώ οι πωλητές βλέποντας την αγορά να έχει δυναµική αναβάλουν τις προσφορές για αργότερα. Το αδύναµο δολάριο όµως φέρνει δυσκολίες σε όσους δεν είχαν «ευρωποιήσει» τη θέση τους, ποντάροντας στην ενδυνάµωση του δολαρίου έναντι του ευρώ. ∆υστυχώς για την ώρα αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώνεται και τα ευρώ που πραγµατικά εισπράττουν οι εκκοκκιστές είναι λιγότερα των προσδοκιών. Περισσότερο «τυχεροί» στάθηκαν οι µικρότεροι εκκοκκιστές, οι οποίοι αναγκαστικά έπρεπε να κάνουν «ευρωποίηση» άµεσα µε την πληρωµή ή όσοι λόγω στρατηγικής κλείνουν την ισοτιµία στην πώληση.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter