Μειωμένη η παραγωγή βαμβακιού στη Θράκη – Σύσκεψη για το θέμα στην Π.Ε. Ροδόπης
Μειωμένη η παραγωγή βαμβακιού στη Θράκη – Σύσκεψη για το θέμα στην Π.Ε. Ροδόπης

Μειωμένη η παραγωγή βαμβακιού στη Θράκη – Σύσκεψη για το θέμα στην Π.Ε. Ροδόπης

A- A+

Σύνταξη

Για μειωμένη παραγωγή φέτος στο Βαμβάκι στη  Θράκη  λόγω της παρατεταμένης διάρκειας των  υψηλών  θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τον συνεχόμενο δυνατό  Βοριά, έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Νίκος Κουρκούτας.  Το λεγόμενο φαινόμενο σεσουάρ στρέσαρε τα φυτά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των καρυδιών.

«Δεν αποκλείεται να δούμε και εκτεταμένες προσβολές από ρόδινο σκουλήκι. Η ζημιά είναι μεγάλη και θα πρέπει να ενημερωθούν οι αρμόδιοι. Ήδη η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί    σύσκεψη για το θέμα αυτό  αύριο Πέμπτη  στις 10:30 στο γραφείο του   Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης , Νίκο Τσαλικίδη,» τόνισε ο κ. Κουρκούτας.

Επιπλέον πρόσθεσε πως λόγω αυτών των συνθηκών η βαμβακοσυλλογή ξεκίνησε νωρίτερα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοέμβρη.

Στα 2/3 της περσινής παραγωγής θα είναι οι φετινές ποσότητες σε επίπεδο Ελλάδας, λόγω και της καταστροφής των βαμβακοκαλλιεργειών στον Θεσσαλικό κάμπο.

Η τιμή προς το παρών κυμαίνεται στα 60 με 65 λεπτά το κιλό, λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, της χαμηλής ζήτησης του προϊόντος, δεδομένου πως από πέρυσι υπάρχουν αποθέματα βαμβακιού που δεν πουλήθηκαν, μηδενικές προπωλήσεις και πολύ χαμηλό έξτρα πριμ.

«Περιμένουμε ίσως να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα, καθώς πιο κάτω δεν πάει το βαμβάκι.  Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι με το βαμβάκι μιλάμε για φυσική ίνα στα ρούχα, απόλυτο φυσικό προϊόν και όχι συνθετική ίνα, που αφήνει μικροσωματίδια βλαβερά στο περιβάλλον κατά την αποσύνθεσή της, που δυστυχώς επιστρέφουν στον άνθρωπο. Οι αγορές θα πρέπει  να προσανατολίζονται προς τη φυσική ίνα και αυτό θα πρέπει να τονίζεται από όλους, διασφαλίζοντας και προάγοντας την παραγωγή βαμβακιού», τόνισε καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.


Πηγή: ertnews.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter