Μείωση παραγωγής και κατανάλωσης στην έκθεση του USDA
Μείωση παραγωγής και κατανάλωσης στην έκθεση του USDA

Μείωση παραγωγής και κατανάλωσης στην έκθεση του USDA

A- A+
Η τελευταία έκθεση παγκόσµιας προσφοράς και ζήτησης βάµβακος του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας ήταν ελαφρά αισιόδοξη, µε αποτέλεσµα η χρηµατιστηριακή αγορά να επιστρέψει µετά από ένα µικρό γύρισµα στα γνώριµα 66 σεντς ανά λίµπρα.

Γιάννης Παπαδογιάννης


Σύµφωνα µε τη νέα εκτίµηση, µειώθηκε η παραγωγή στις ΗΠΑ, καθώς και τα τελικά αποθέµατα. Αναφορικά µε την παγκόσµια εικόνα είχαµε µειώσεις σε σηµαντικές χώρες παραγωγής όπως Ινδία, Τουρκία, Αυστραλία, εντούτοις στη Βραζιλία είχαµε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής. Επίσης επιβεβαιώθηκε η µείωση της κατανάλωσης ίνας από βασικότατες χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάµ, το Πακιστάν.

Η ζήτηση εξακολουθεί αν είναι υποτονική, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως δεν σηµειώνονται νέες πωλήσεις. Πλέον βέβαια οι πωλήσεις αφορούν µικρότερες ποσότητες προς κάλυψη άµεσων αναγκών. Τα τουρκικά κλωστήρια είναι δραστήρια, αλλά καλύπτουν τρύπες µέχρι να φτάσουν τα βραζιλιάνικα και αµερικανικά βαµβάκια που έχουν αγοράσει. Τα επίπεδα που πληρώνονται κυµαίνονται µεταξύ 70-71 σεντς ανά λίµπρα για τα λευκά βαµβάκια. Από την πλευρά των εµπορικών οίκων φαίνεται πως βελτιώνονται οι τιµές τους στα ανοιχτά συµβόλαια προσφέροντας πριµ 5 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις χρηµατιστηριακές τιµές.


Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter