Ενθαρρυντικά τα νέα για τη νέα εμπορική περίοδο (2012-2013) στο βαμβάκι, καθώς αναμένεται μικρή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων διεθνώς και προοπτική βελτίωσης των τιμών από τα σημερινά επίπεδα. Το στίγμα για την επόμενη σεζόν του βαμβακιού έδωσαν διεθνείς εμπορικοί οίκοι, εκκοκκιστές, κλώστες και ατζέντηδες από διαφορετικές χώρες, που βρέθηκαν στο 31ο Συνέδριο Βάμβακος στη Βρέμη.
Πρόκειται για ένα συνέδριο που διοργανώνεται κάθε δύο έτη, στο οποίο συμμετέχουν σημαντικοί παράγοντες της αγοράς και ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις για την αγορά βάμβακος, με σκοπό τη σύσφιξη σχέσεων και την επέκταση των καναλιών πώλησης.
Η ελληνική συμμετοχή, αν και μικρότερη από παλιότερες χρονιές, υπήρξε σημαντική και μάλιστα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πωλήσεις για τη νέα σοδειά 2012-2013.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, είναι ευρέως αποδεκτό ότι του χρόνου στις περισσότερες χώρες παραγωγής βάμβακος θα υπάρξει μείωση των στρεμμάτων ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το 2011-2012, αλλά και του υψηλότερου κόστους παραγωγής. Στην Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή βάμβακος, οι εκτάσεις εκτιμώνται πως θα μειωθούν σχεδόν κατά 5%, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια στρέμματα λιγότερα σε σχέση με πέρυσι (θυμίζουμε πως τα ελληνικά στρέμματα ήταν πέρυσι περίπου 2,85 εκατομμύρια). Σε εκκοκκισμένο βαμβάκι αυτή η μείωση μεταφράζεται σε απώλεια 650.000-700.000 τόνων για τη νέα σοδειά.
Στην Τουρκία, που αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς πελάτες της χώρας μας, οι εκτάσεις με βαμβάκι θα είναι σίγουρα λιγότερες, καθώς αρκετοί αγρότες δείχνουν προτίμηση σε εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι. Ακόμα είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αρκετές πηγές αναφέρουν ότι η μείωση στο εκκοκκισμένο μπορεί να φτάσει το 20% ή αλλιώς σχεδόν 150.000 τόνους.
Στην Αμερική, επίσης, θα καλλιεργηθούν λιγότερα βαμβάκια φέτος, λόγω στροφής προς τη σόγια και το καλαμπόκι, αλλά η βεβαιότητα πως οι καιρικές συνθήκες αποκλείεται να είναι για δεύτερη συνεχόμενη σοδειά τόσο καταστροφικές για την παραγωγή, κάνει τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση της παραγωγής εκκοκκισμένου.
Στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2012 οι πωλήσεις της νέας σοδειάς
Οι πρώτες αγορές της φετινής ελληνικής παραγωγής πραγματοποιήθηκαν, όπως αναμενόταν, στο συνέδριο της Βρέμης. Η επιμονή των εκκοκκιστών σε επίπεδα παρόμοια με τις αντίστοιχες τιμές Δεκεμβρίου 2012 απέδωσε καρπούς, καθώς οι εμπορικοί οίκοι άρχιζαν να χτίζουν τη θέση τους στην ελληνική σοδειά, πληρώνοντας για ανοιχτά συμβόλαια ανάλογα με την παραγόμενη ποιότητα 0,5-1 σεντς/λίμπρα κάτω από τον Δεκέμβριο του 2012. Κατόπιν των πωλήσεων στη Βρέμη, η αγορά άνοιξε, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν και άλλες προπωλήσεις σε λιγάκι καλύτερες τιμές.
Συνολικά υπολογίζεται πως έχουν πωληθεί 6.000 τόνοι και οι εμπορικοί οίκοι δείχνουν τη σαφή προτίμησή τους σε εκκοκκιστές που οι εκτελέσεις συμβολαίων γίνονται χωρίς δυσκολίες και προβλήματα. Η καλή πορεία των φετινών εξαγωγών στην Κίνα δημιουργεί προσδοκίες για ενίσχυση των πωλήσεων του χρόνου και μάλιστα, αν βοηθήσει ο καιρός, η κινεζική αγορά θα είναι σε θέση να πληρώσει καλύτερη τιμή για τη σοδειά μας.
Πρώτη αντίδραση των τιμών
Βέβαια, η πρόσφατη άνοδος των τιμών των συμβολαίων του Δεκεμβρίου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τη νέα σοδειά, έχει αναθεωρήσει θετικά τις απόψεις των παραγωγών, καθώς διακρίνουν πως ακόμα οι τιμές βρίσκονται σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα με σημάδια αντίδρασης κάτω από τα 90 σεντς/λίμπρα.
Οι τιμές έκαναν μια «κοιλιά» τον Δεκέμβρη του 2011 και κατόπιν αντέδρασαν υποβοηθούμενες από το χρηματιστήριο βάμβακος και την αύξηση της ζήτησης για ίνα. Για τους προσεχείς μήνες υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τις τιμές της φετινής σοδειάς. Τα αμερικανικά βαμβάκια έχουν πουληθεί αρκετά, ενώ η αβεβαιότητα από πλευράς Ινδίας σχετικά με την απαγόρευση των εξαγωγών δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά την παγκόσμια διαθεσιμότητα. Παράλληλα, η Αίγυπτος ήρε την απαγόρευση εισαγωγών και τα τοπικά κλωστήρια έχουν αρχίσει να τσεκάρουν τιμές για μελλοντικές αγορές. Θα πρέπει βέβαια να δούμε και την πορεία του δολαρίου για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αλλά σίγουρα αυτοί οι θεμελιώδεις παράγοντες μεσοπρόθεσμα είναι ενθαρρυντικοί.
Γιάννης Παπαδογιάννης