Να μη ξεχάσουμε ποτέ τη Rana Plaza
Να μη ξεχάσουμε ποτέ τη Rana Plaza

Να μη ξεχάσουμε ποτέ τη Rana Plaza

A- A+

Στις 24 Απριλίου 2013, το κτίριο Rana Plaza στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε. 1.138 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλα 2.500 τραυματίστηκαν, καθιστώντας την έτσι την τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία.

Υπήρχαν 5 εργοστάσια ενδυμάτων στο Rana Plaza και όλα παρήγαγαν ρούχα για μεγάλα παγκόσμια brands. Τα θύματα ήταν κυρίως νέες γυναίκες.

Περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται για να μας κάνουν ρούχα. Το 80% αυτών είναι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν ρούχα για την παγκόσμια αγορά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ανίκανοι να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της ζωής.

Ο αριθμός των θυμάτων ήταν αυτή τη φορά πολύ μεγάλος και δημιουργήθηκε παγκόσμια αίσθηση. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο παγκόσμιο κίνημα στο χώρο της παραγωγής ρούχων το fashion revolution και καμπάνιες όπως το "ποιος φτιάχνει τα ρούχα μου" ή #WhoMadeMyClothes.

Άλλαξε επίσης και η έννοια της βιωσιμότητας ή αειφορίας (sustainability). Βιώσιμο δεν είναι μόνο ότι λαμβάνει υπόψη του το περιβάλλον, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και τις πρώτες ύλες, τους εργαζόμενους μέχρι το τελικό προϊόν αλλά και την κοινωνία, ενώ η ιχνηλασιμότητα είναι πια κεφαλαιώδους σημασίας.

Έτσι δημιουργήθηκε το Fashion Transparency Index που βαθμολογεί όλες τις γνωστές εταιρείες ρούχων με βάση πολλά κριτήρια όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Σήμερα και με αφορμή την επέτειο του Rana Plaza ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Fashion Transparency Index 2019 Πρώτες εταιρείες αναδείχτηκαν οι Adidas, Reebok και Patagonia με 64%.

Στην Ελλάδα δυστυχώς παρόλο που έχουμε αρκετές επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και την παραγωγή της πρώτης ύλης, του βαμβακιού, δεν έχουμε κάνει πολλά σε αυτό το επίπεδο.

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια πρωτοστατούν στο μοναδικό πρόγραμμα μέχρι τώρα παραγωγής βιώσιμου βαμβακιού το "Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές CSF",  που έχει ως στόχο να αναδείξει το βαμβάκι που παράγεται μέσα από κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά προσαρμοσμένο τρόπο παραγωγής. H έκθεση για το CSF to 2018/19 υπάρχει εδώ.

Αυτό που θεωρείται πρωτοπορία του προγράμματος παγκόσμια είναι η ιχνηλασιμότητα του βαμβακιού μιας και ο καθένας, μέσα από μια πρωτοπόρα εφαρμογή, μπορεί να βρει που καλλιεργήθηκε το βαμβάκι, με ποιες ποικιλίες, ποιες καλλιεργητικέ φροντίδες κλπ.

Το πρόγραμμα αυτό το εξελίσσουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, το προσαρμόζουμε στη φιλοσοφία και τις ανάγκες των brands με τα οποία συνεργαζόμαστε και το καλό είναι ότι βρίσκουμε μεγάλη ανταπόκριση από τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής. Έτσι για την καλλιεργητική χρονιά που τώρα ξεκινάει περιμένουμε μεγάλη αύξηση των στρεμμάτων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα CSF.

 

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter