Νο news, good news για την αγορά βάμβακος

Νο news, good news για την αγορά βάμβακος

A- A+

Δεν υπήρξαν αλλαγές στις χρηματιστηριακές τιμές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι συνεδριάσεις ήταν υποτονικές χωρίς να έχουνε βγει στην αγορά σημαντικά θεμελιώδη νέα.

Μια είδηση που ίσως πιέσει τη φυσική αγορά είναι πως στην Κίνα βγήκαν νέες επιδοτήσεις για αποθέματα της τοπικής παραγωγής τους. Αυτό λογικά θα κρατήσει τις τιμές της κινεζικής σοδειάς και θα πιέσει τις τιμές των υπολοίπων.

Παράλληλα το βλέμμα των αναλυτών βρίσκεται στην πορεία της καλλιέργειας στο Δυτικό Τέξας και στην Κίνα. Στην αρχή της εβδομάδας ακούστηκε πως ίσως στην Κίνα η παραγωγή να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (7,22 εκατ. τόνοι από 7,05 πρόβλεψη Ιουνίου) γεγονός το οποίο πίεσε πρόσκαιρα το χρηματιστήριο.

Ελλάδα

Η στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων έφερε λιγάκι πίεση στη σοδειά μας όσον αφορά τις τιμές της νέας καλλιέργειας. Οι εμπορικοί οίκοι είχαν τονίσει στους πωλητές πως τα επίπεδα προσφορών τους δεν δουλεύονται στη διεθνή αγορά και το ελληνικό βαμβάκι δεν ήταν ανταγωνιστικό. Παράλληλα κάποιοι Τούρκοι κλώστες που πλήρωναν καλά επίπεδα το προηγούμενο διάστημα (5 σεντς/λίμπρα πάνω από το Δεκέμβρη) αποτραβήχτηκαν ή μείωσαν τις τιμές τους. Ως αποτέλεσμα σημειώθηκαν κάποιες νέες πωλήσεις στα επίπεδα των 2-4 σεντς/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές Δεκεμβρίου 2013 αναλόγως ποιότητας. Οι προπωλήσεις πλέον υπολογίζονται στους 15.000 τόνους και λογικά στο προσεχές διάστημα δεν θα έχουμε ιδιαίτερη δραστηριότητα λόγω των διακοπών. Εκτιμάται πως άλλο ένα κύμα προπωλήσεων θα υπάρξει κοντά στο Σεπτέμβρη.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter