Ο καιρός κρατάει το κλειδί της νέας σοδειάς

Ο καιρός κρατάει το κλειδί της νέας σοδειάς

A- A+

Η αγορά κινείται εν αναμονή της νέας αμερικανικής έκθεσης προσφοράς / ζήτησης βάμβακος, στην οποία οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για μείωση των τελικών φετινών αποθεμάτων.

Γενικώς μέσα στην εβδομάδα υπήρξε μικρή άνοδος του χρηματιστηρίου (+1 σεντς/λίμπρα), η οποία οφείλεται στην πτώση του δολαρίου και στις ανησυχίες για τον καιρό σε βαμβακοπεριοχές των ΗΠΑ. Στο Τέξας η εκτεταμένη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν τα βαμβάκια να αναπτυχθούν δημιουργώντας ερωτηματικά για τις αποδόσεις.

Αντίθετη είναι η εικόνα στην Ινδία και Κίνα με τη σοδειά να εξελίσσεται ικανοποιητικά. Η ζήτηση για ίνα έχει μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και αυτό ανησυχεί τους αναλυτές. Είναι πιθανό να δούμε στο επόμενο διάστημα μια ελαφρά πίεση.

Ελληνική αγορά

Οι πιθανοί μας αγοραστές μπορούν να δεσμεύσουν ποσότητες της νέας σοδειάς εφόσον πληρώσουν μια αρκετά καλή τιμή στους εκκοκκιστές. Στα ανοιχτά συμβόλαια προπωλήσεις μπορούν να σημειωθούν μόνο στα επίπεδα των 5 σεντς πάνω από τις αντίστοιχες τιμές του Δεκεμβρίου ΅13, αλλά οι εμπορικοί οίκοι αδυνατούν να ακολουθήσουν αυτές τις τιμές. Γενικότερα η φήμη της ελληνικής σοδειάς χτυπήθηκε φέτος λόγω των χαμηλών ποιοτήτων που προκλήθηκαν από τις υψηλές υγρασίες στις παραδόσεις συσπόρου.

Αυτό προκάλεσε τη διστακτικότητα των εμπόρων οι οποίοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν κάτι πολύ ακριβά όταν εμπεριέχεται ρίσκο ποιότητας. Η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο προκαλεί ερωτηματικά όσον αφορά τη δυνατότητα να απορροφήσει σοβαρές ποσότητες στην αρχή της σεζόν ενώ θέτει θέματα φερεγγυότητας της αγοράς.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter