Οδικός χάρτης του προέδρου Macron για τη Γαλλική γεωργία
Οδικός χάρτης του προέδρου Macron για τη Γαλλική γεωργία

Οδικός χάρτης του προέδρου Macron για τη Γαλλική γεωργία

A- A+

Στα τέλη Ιανουαρίου 2018, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν παρουσίασε τον οδικό χάρτη για τη μελλοντική γαλλική γεωργική πολιτική και πρότεινε ένα νέο νόμο για την προώθηση αυτού του οράματος. Ο νόμος αναμένεται να εξεταστεί από το γαλλικό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο. Θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το ενδοκοινοτικό και ενδοευρωπαϊκό γεωργικό εμπόριο. Ο νόμος αφορά τα εισοδήματα των αγροτών, το εμπόριο και το περιβάλλον. Αν και η Γαλλία λειτουργεί γενικά ως ελεύθερη αγορά και εντός των κανόνων της ΕΕ, η ανακοίνωση δείχνει ότι θεωρεί τον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς στον αγροτικό τομέα ως ένα "αγώνα προς τα κάτω" και όχι ένα τρόπο αύξησης της αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τρεις τομείς: το αγροτικό εισόδημα, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ:

  • Προσδιορισμός των τιμών των αγροτικών προϊόντων με βάση το κόστος παραγωγής για να υπάρχει αντισταθμιστική ισχύς στις τέσσερις αλυσίδες λιανεμπορίου που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90 τοις εκατό στην λιανική αγορά τροφίμων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι γεωργικές οργανώσεις θα εκτιμούν τις ελάχιστες τιμές που αντιστοιχούν στο μέσο κόστος παραγωγής σε κάθε μία περιοχή. Οι αγρότες προτείνουν μια τιμή στη βιομηχανία και στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με συμμετοχή παρατηρητών από την κυβέρνηση. Αυτό ισχύει μόνο για προϊόντα που αγοράζονται βάσει συμβολαιακής γεωργίας, όπως π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά.
  • Περιορισμός των μεγάλων εκπτώσεων στις πωλήσεις προϊόντων διατροφής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα σούπερ μάρκετ θα πωλούν τα προϊόντα διατροφής σε ελάχιστη τιμή ίση με την τιμή αγοράς πλέον 10 τοις εκατό. Απαγορεύονται οι προσφορές «δύο για ένα» κλπ.
  • Εφαρμογή στρατηγικών σχεδίων που θα εκπονηθούν για τους διάφορους γεωργικούς τομείς. Ο Πρόεδρος Macron θέλει να δώσει ώθηση ώστε να γίνει αυτό τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ:

  • Αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών περιορισμών των γαλλικών γεωργικών προϊόντων στις εμπορικές συμφωνίες. Ο Πρόεδρος Macron σημείωσε ειδικά ότι οι μελλοντικές συμφωνίες της Mercosur και της Τουρκίας θα αποτελέσουν πρόκληση για τον γαλλικό τομέα του βοείου κρέατος.
  • Να επιτευχθεί η αυτάρκεια στις φυτικές πρωτεΐνες. Ο στόχος αυτός ξεκίνησε το 2014 και παρόλο που υπάρχει αύξηση της εγχώριας παραγωγής σόγιας και άλλων φυτικών πρωτεϊνών, η παραγωγή καλύπτει μόνο ένα μέρος της ζήτησης και οι εισαγωγές σόγιας δεν έχουν μειωθεί.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ:

  • Να απαγορευτεί το glyphosate όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μόλις βρεθεί εναλλακτική λύση.
  • Δημοσιοποίηση του εθνικού σχεδίου μείωσης των φυτοφαρμάκων και παραγωγής βιολογικών προϊόντων σε μεγάλη διεθνή αγροτική έκθεση στο Παρίσι στα τέλη Φεβρουαρίου 2018.
  • Όλες οι κρατικές αγορές τροφίμων (όπως πχ. τα γεύματα στα σχολεία) έως το 2022 θα απαιτείται να είναι τουλάχιστον 50% βιολογικά προϊόντα, τοπικά παραγμένα και πιστοποιημένα.
Πηγή: USDA-FAS

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter