Οι τιμές συσπόρου κρύβουν μεγάλο ρίσκο

Οι τιμές συσπόρου κρύβουν μεγάλο ρίσκο

A- A+

Σε στενό εύρος τιμών κινείται την τελευταία εβδομάδα το χρηματιστήριο. Οι τιμές Δεκεμβρίου κυμαίνονται μεταξύ 84-85 σεντς ανά λίμπρα, αδυνατώντας να πάρουν σαφή κατεύθυνση.

Οι εκκοκκίσεις έχουν ξεκινήσει και στην αμερικανική σοδειά, αλλά σίγουρα βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η καθυστέρηση των αμερικανικών δίνει μια δυναμική στην αγορά και στηρίζει άλλες σοδειές που είναι τώρα διαθέσιμες (πχ. την ελληνική σοδειά). Οι αναλυτές θεωρούν πως πρόσκαιρα μπορεί η αγορά να δοκιμάσει επίπεδα των 86 σεντς ανά λίμπρα, αλλά θα είναι δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα να υπέρ-αποδώσει, διότι στη φυσική αγορά τα κλωστήρια δεν ακολουθούν.

Να σημειωθεί ότι σύντομα μπαίνουμε στην περίοδο κατά την οποία οι σοδειές στο βόρειο ημισφαίριο θα βγαίνουν στην αγορά.

Ελληνική αγορά

Τα βαμβάκια μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά όσον αφορά την ποιότητα. Το χρώμα, η ίνα και η αντοχή της, τα καθιστά εμπορεύσιμα και στις πιο απαιτητικές αγορές. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν εμπορικοί οίκοι που αγόρασαν στα 88-89 σεντς/λίμπρα (1,43-1,45 ευρώ το κιλό), με σκοπό να καλύψουν πωλήσεις τους στην κινεζική αγορά, ενώ παράλληλα σε παρόμοια επίπεδα αγόρασαν και Τούρκοι κλώστες μικρότερες ποσότητες με την προϋπόθεση πως το χρώμα θα είναι λευκό. Στα σύσπορα επικρατεί πανικός, καθώς σύμφωνα με τους εκκοκκιστές οι τιμές φέτος δεν καθίστανται ορθολογικές για εκκόκκιση. Οι κλειστές τιμές στα 52-53 λεπτά/κιλό) δημιουργούν κοστολόγιο σχεδόν 91-93 σεντς/λίμπρα όταν το εκκοκκισμένο πωλείται με το ζόρι στα 89 σεντς/λίμπρα με φορτώσεις για Οκτώβρη και Νοέμβριο, δηλαδή όχι με άμεση πληρωμή.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter