OLAM: Καινοτόμος πλατφόρμα για την ιχνηλασιμότητα και τον έλεγχο των προϊόντων
OLAM: Καινοτόμος πλατφόρμα για την ιχνηλασιμότητα και τον έλεγχο των προϊόντων

OLAM: Καινοτόμος πλατφόρμα για την ιχνηλασιμότητα και τον έλεγχο των προϊόντων

A- A+

Με 47 αγροτικά προϊόντα από βαμβάκι, έως κακάο και καφέ και συνεργασία με πάνω από 100.000 αγρότες, κυρίως μικροκαλλιεργητές, από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, η αγροτική επιχείρηση OLAM International αντιμετώπιζε μέχρι πρόσφατα ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της πρόσβασης σε πληροφορίες για τα προϊόντα και τους ανθρώπους που προμηθεύουν την εταιρεία.

Προκειμένου να δώσει λύση, η εταιρεία, με έδρα τη Σιγκαπούρη και δραστηριότητα σε 70 χώρες, δημιούργησε μία νέα τεχνολογική πλατφόρμα με την ονομασία Olam Farmer Information System (OFIS), ένα εξελιγμένο σύστημα πληροφοριών που σκοπό έχει να βοηθήσει τόσο στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων όσο και στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως τονίζει ο Simon Brayn-Smith, διευθυντής της OFIS, «η εταιρεία αναπτύσσει, προμηθεύει, επεξεργάζεται, κατασκευάζει, μεταφέρει και εμπορεύεται δεκάδες προϊόντα από μικροκαλλιεργητές, μερικοί ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και από περιοχές που η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι δύσκολη». Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει πως «η ανάγκη για έλεγχο των προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων ήταν επιτακτική, αφού μέχρι σήμερα η συλλογή των πληροφοριών σχετικά με την προέλευση των προϊόντων και τους προμηθευτές γινόταν με… χαρτί και μολύβι. Η τεχνολογία της OFIS βασίζεται σε μία βάση δεδομένων, στην οποία καταχωρίζονται οι χιλιάδες μικροκαλλιεργητές, χαρτογραφούνται οι εκμεταλλεύσεις τους, αλλά και οι τοπικές υποδομές με τεχνολογία GPS, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με τα χωράφια τους, τις φυτεύσεις, τις περιόδους καλλιέργειας κ.ά. Έτσι, κάθε αγρότης, θα μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν μονάδα και να προσαρμοζόμαστε στις μοναδικές του ανάγκες».

Το σύστημα πληροφοριών προβλέπει και αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιπλέον, θα παρέχονται συμβουλές από την εταιρεία τόσο για την ενίσχυση της απόδοσης των καλλιεργειών όσο και για το περιθώριο κέρδους (με την εισαγωγή οικονομικών στοιχείων στο σύστημα).

Μέχρι στιγμής, πάνω από 10.000 αγρότες σε 21 χώρες έχουν εισαχθεί στο σύστημα και έχουν αποκτήσει τη δική τους ατομική στρατηγική και υποστήριξη από την εταιρεία. Η πλατφόρμα, που έχει μεταφραστεί από την OLAM σε εννέα γλώσσες έως τώρα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα έχει  καταγεγραμμένους περίπου 500.000 αγρότες.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον υπεύθυνο της εταιρείας, στα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει με την εξάπλωσή της η συγκεκριμένη πλατφόρμα και η χαρτογράφηση των περιοχών, είναι «η αντιμετώπιση των χαμηλών αποδόσεων των καλλιεργειών εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, αλλά και το φαινόμενο της παιδικής εργασίας».

Source: http://www.ypaithros.gr/olam-kainotomos-platforma-gia-tin-ixnilasimotita-kai-ton-elegho-ton-proionton/

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter