Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, δεν επίκειται σοβαρή πτώση αλλά οι πιέσεις είναι μέσα στο παιχνίδι
Η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να επιστρέφει σε επίπεδα που μπορεί να εμφανιστεί ζήτηση για φυσικό προϊόν. Δεν υπάρχουν αλλαγές στα θεμελιώδη στοιχεία και αρκετοί αναλυτές διατηρούν μια επιλεκτική στάση απέναντι στο βαμβάκι θεωρώντας πως μπορεί να δούμε και χαμηλότερες τιμές.
Είναι βέβαια φανερό πως στα επίπεδα των 70 σεντς/λίμπρα υπάρχει στήριξη στην αγορά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να δοκιμαστούν χαμηλότερες τιμές, έστω και πρόσκαιρα. Όσον αφορά τις τιμές συμβολαίων Μαρτίου, αυτές θα εξαρτηθούν και από τις προοπτικές της καλλιέργειας παγκοσμίως. Υπάρχει δυσαρέσκεια σε όλες τις χώρες παραγωγής από πλευράς αγροτών, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των εκτάσεων. Επακολούθως μείωση των στρεμμάτων σημαίνει άνοδο των τιμών για την επόμενη σεζόν.
Ελληνική αγορά
Η πίεση των τιμών έχει φέρει διστακτικότητα στους αγοραστές της σοδειάς μας. Τα τουρκικά κλωστήρια αποτραβήχτηκαν ή προσφέρουν χαμηλές τιμές και μόνο λιγοστοί εμπορικοί οίκοι, που προφανώς έχουν να καλύψουν κάποιες υποχρεώσεις, αγοράζουν σε τιμές γύρω απο τα 74 σεντς/λίμπρα. Το βλέμμα των ενδιαφερομένων πλέον έχει στραφεί στις τιμές Μαρτίου με τους εμπόρους να είναι πρόθυμοι να αγοράσουν σε επίπεδα σχεδόν 1-1,5 σεντς/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες χρηματιστηριακές τιμές με αργότερες φορτώσεις. Βέβαια οι τιμές για την ελληνική σοδειά θα είναι δύσκολο να πιεστούν σε μεγάλη έκταση, διότι πλέον έχουν πωληθεί περίπου 100.000 τόνοι, όταν η συνολική εγχώρια φετινή παραγωγή υπολογίζεται στους 260.000 τόνους.
Παπαδογιάννης Γιάννης