των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα
Η πρωτοφανής κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου άφησε πίσω της ανεξίτηλα σημάδια και στην καλλιέργεια του βαμβακιού. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου το χαλάζι κατέστρεψε, σχεδόν ολοκληρωτικά, σχεδόν 30.000 στρέμματα. Στον αντίποδα, ο θεσσαλικός κάμπος γλύτωσε από τη μήνιν του καιρού και περιμένει καλή παραγωγή, όμως έρχεται αντιμέτωπος με την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις διεθνείς αγορές για ελληνικό βαμβάκι.
Μετά τον καιρό, φοβούνται και το πράσινο σκουλήκι
Ομαλή χαρακτηρίζεται η εξέλιξη της καλλιέργειας στη Ροδόπη, με την καταστροφή από το χαλάζι να απομακρύνεται μέρα με τη μέρα. Τα βλέμματα των παραγωγών τώρα στρέφονται στη γενιά του πράσινου σκουληκιού που ξεκινάει. Οι παγίδες εμφανίζουν σημαντικό αριθμό συλλήψεων χωρίς ζημιές προς το παρόν.
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται πλέον στο στάδιο της πλήρους άνθισης και στην αρχή της καρπόδεσης. Η ΔΑΟΚ συνιστά για τις επόμενες μέρες συχνούς έλεγχους για την παρουσία μικρών προνυμφών στις κορυφές των φυτών. «Είναι η πιο επιζήμια γενιά και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα φυτά. Επιλεκτικά, όπου διαπιστώνουμε προσβολή, ψεκάζουμε», μεταφέρει ο παραγωγός, Νίκος Κουρκούτας, δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη αντιμετώπιση του σκουληκιού.
"Σε όσα χωράφια δεν χτυπήθηκαν, η καλλιέργεια προχωράει ομαλά, ο καιρός ήταν ευνοϊκός, αλλά υπάρχει ο φόβος των εντομολογικών προσβολών"
Μέχρι και τη χαλαζόπτωση της 10ης Ιουλίου, το κλίμα βοηθούσε πάρα πολύ τη φετινή σοδειά, από τη σπορά μέχρι το φύτρωμα του φυτού. Στην αποτίμηση της καταστροφής αναφέρεται ότι επλήγησαν 50.000 στρέμματα βαμβακιού στη Ροδόπη. Από αυτά, περίπου 30.000 έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να χωριστούν σε δύο κατηγορίες καλλιέργειας.
«Γι’ αυτά που χτυπήθηκαν, οι παραγωγοί εξετάζουν εάν με λιγότερα κιλά και πολλά έξοδα υπάρχει ενδεχόμενο ν’ αποδώσουν», τονίζει ο εκκοκκιστής, Σταμάτης Κουρούδης.
Διαπιστώνει ότι όσοι έχουν κάποια ελπίδα απόδοσης καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουν την καλλιέργεια. «Σε όσα χωράφια δεν χτυπήθηκαν, η καλλιέργεια προχωράει ομαλά, ο καιρός ήταν ευνοϊκός, αλλά υπάρχει ο φόβος των εντομολογικών προσβολών». Ο ίδιος χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες μέρες, τονίζοντας ότι όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς μειώθηκε ο αριθμός συλλήψεων στις παγίδες, άρα έρχεται η δεύτερη γενιά.
Θυμίζει ότι από τη μία έχουμε τη περσινή μεγάλη προσβολή του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι, ειδικά στον Νομό Έβρου, από την άλλη όμως πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί. «Εάν περάσει ομαλά το κρίσιμο δεκαήμερο, όσοι δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι είναι σε καλό δρόμο. Το ίδιο ισχύει για τον Έβρο, που εκτιμάται ότι τα χωράφια θα είναι πολύ καλά».
Οι πρόσφατες βροχές αποδείχθηκαν σωτήριες για τα ξηρικά της Θράκης, που και εκεί αναμένεται η χρονιά να είναι καλή.
Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας αναφέρει ότι αναμένεται η ολοκλήρωση των πτήσεων της γενιάς του Ιουλίου του πράσινου σκουληκιού, ενώ η γενιά του Αυγούστου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του μήνα. Οι βαμβακοφυτείες στη Δράμα βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της άνθισης και της καρπόδεσης.
Πηγή: ypaithros.gr