Πόλεμος 1,3 εκ. ευρώ για το βαμβάκι

Πόλεμος 1,3 εκ. ευρώ για το βαμβάκι

A- A+

Αέρα κοπανιστό, αντί για βαμβάκι, πούλησε η «γαλάζια» διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων σε γαλλική πολυεθνική εταιρεία, η οποία τώρα τους ζητά, ούτε λίγο - ούτε πολύ, 1.300.000 ευρώ ως αποζημίωση για την αθέτηση της συμφωνίας.

Η διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων υπέγραψε τρία συμβόλαια με την εταιρεία «ΙΝΑ Α.Ε.», που εκπροσωπεί στη χώρα μας τη γαλλική πολυεθνική Mambo Commodities S.A. και, σύμφωνα με αυτά, θα παρέδιδε σταδιακά, σε τρεις δόσεις, συνολικά 2.000 τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού σε τιμή περίπου από 40-60 λ./κιλό.

Μέχρι σήμερα όμως ούτε γραμμάριο εκκοκκισμένου βαμβακιού δεν έχει φύγει από τα Τρίκαλα για το Παρίσι και η γαλλική εταιρία κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα εκδικαστεί την 1η Δεκεμβρίου.

«Σε όλες τις επιχειρήσεις συμβαίνουν αυτά», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, και προσθέτει πως οι συμφωνίες υπογράφτηκαν τον Απρίλιο, τότε που δεν γνώριζαν ότι η διεθνής τιμή του βαμβακιού θα διαγράψει μια ανοδική πορεία, συμπαρασύροντας και την ελληνική αγορά.

Οι πλημμύρες σε Αμερική και Ασία κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής και εκτόξευσαν την τιμή. Επιπλέον στην Ελλάδα οι βαμβακοκαλλιέργειες υπέστησαν μεγάλη ζημιά από το πράσινο σκουλήκι και η συνολική παραγωγή είναι μειωμένη, έτσι οι αγρότες θέλουν να χτυπήσουν υψηλές τιμές.

«Από τότε που κλείσαμε τις συμφωνίες, η τιμή του βαμβακιού σχεδόν διπλασιάστηκε. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε με τόσο μεγάλη ζημία. Ζητήσαμε από τους αγοραστές να έρθουν για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της τιμής, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Ετσι κι εμείς δεν στείλαμε το βαμβάκι», λέει ο κ. Λιούτας.

Σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες, η ΕΑΣ Τρικάλων έπρεπε να παραδώσει 1.000 τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού την 1η Νοεμβρίου, άλλους 500 τόνους την 3η Νοεμβρίου και άλλους 500 τόνους τη 15η Δεκεμβρίου.

Η τιμή
Και στις τρεις περιπτώσεις η τιμή πώλησης ήταν διαφορετική και έφτανε από 40 λ./κιλό ως 60 λ./κιλό, ενώ σήμερα ζητούν ενιαία τιμή για όλο το βαμβάκι κοντά στα 70 λ./κιλό.

Στις 20 Σεπτεμβρίου οι μεσίτες της γαλλικής εταιρείας πήραν μια επιστολή από τη διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων που τους ζητούσαν συνάντηση για να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές, ενώ προφασίζονταν ότι λόγω της προσβολής από το πράσινο σκουλήκι δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν την ποσότητα των 2.000 τόνων που έπρεπε να στείλουν.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η ΕΑΣ έχει ήδη συγκεντρώσει ποσότητα που αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 5.000 τόνους.

Η εταιρεία Mambo Commodities S.A. προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Τρικάλων.

Με την αίτηση αυτή ζητά την κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της ΕΑΣ Τρικάλων, μέχρι του ποσού των περίπου 1.300.000, ενώ παράλληλα η υπόθεση θα εκδικαστεί και στο Λονδίνο όπου εδρεύει το δικαστήριο της Διεθνούς Ενωσης Βάμβακος, για αγροτικές διαφορές.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα των Τρικάλων «Τρικαλινά Νέα» και ο κ. Λιούτας εντάσσει την αποκάλυψη στον «πόλεμο λάσπης» που, όπως υποστηρίζει, δέχεται από τους αντιπάλους του, ενόψει της εκλογής νέας διοίκησης την ερχόμενη Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter