Ψάχνει νέα ισορροπία μεταξύ παραγωγής, ζήτησης και δολαρίου το βαμβάκι
Ψάχνει νέα ισορροπία μεταξύ παραγωγής, ζήτησης και δολαρίου το βαμβάκι

Ψάχνει νέα ισορροπία μεταξύ παραγωγής, ζήτησης και δολαρίου το βαμβάκι

A- A+

Παπαδογιάννης Γιάννης

Κατόπιν δύο εβδομάδων υψηλής μεταβλητότητας, το βαμβάκι σημείωσε ήπιες συνεδριάσεις με χαμηλό τζίρο σε στενό εύρος τιμών, μεταξύ 69-70 σεντς ανά λίμπρα. Όσο περνάνε οι μέρες από το πέρας των τυφώνων τόσο εντείνονται οι αναλύσεις και συζητήσεις για το μέγεθος των ζημιών στη σοδειά.

Πλέον ακούγεται πως οι απώλειες μπορεί να έχουν φτάσει και τα 1,5 εκατ. δέματα. Παράλληλα, συζητείται τις τελευταίες μέρες πως ενδέχεται η κινεζική κυβέρνηση να ανεφοδιάσει τα κρατικά της αποθέματα με κινεζική και αμερικανική σοδειά. Κάτι τέτοιο φυσικά θα τονώσει τη ζήτηση και για άλλες σοδειές, στηρίζοντας με το παραπάνω το χρηματιστήριο.

Ελληνική αγορά

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει σε αρκετές βαμβακοπεριοχές και πρόκειται να ενταθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι αποδόσεις μέχρι στιγμής, για όσα χωράφια δεν χτυπήθηκαν από το πράσινο σκουλήκι, δείχνουν υποσχόμενες.

Σημειώθηκαν μικρές πωλήσεις σε επίπεδα τιμών μεταξύ 77-78 σεντς ανά λίμπρα, με την προϋπόθεση να φορτωθούν όσο πιο άμεσα γίνεται. Γενικότερα οι εκκοκκιστές δεν προτιμούν τις κλειστές τιμές, αλλά τις ανοιχτές βάσει χρηματιστηρίου, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα θα ήθελαν να επωφεληθούν τυχόν χρηματιστηριακά ράλι.

Γιάννης Παπαδογιάννης

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter