Αυξομειώσεις στρεμμάτων με βαμβάκι στην Ελλάδα το 2020
Αυξομειώσεις στρεμμάτων με βαμβάκι στην Ελλάδα το 2020

Αυξομειώσεις στρεμμάτων με βαμβάκι στην Ελλάδα το 2020

A- A+
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις αλλαγές στα στρέμματα που καλλιεργούνται με βαμβάκι στην Ελλάδα το 2020 έδωσαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια έκαναν διαδικτυακή έρευνα από τις 4 ως τις 11 Μαΐου μεταξύ των βαμβακοπαραγωγών όλης της χώρας για το αν θα καλλιεργήσουν τις ίδιες εκτάσεις με πέρυσι. Σήμερα δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματα στις ερωτήσεις που ήταν:

  1. Ο νομός στον οποίον βρίσκονται τα αγροτεμάχια σας
  2. Αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα στρέμματα που καλλιεργήσατε βαμβάκι σε σχέση με πέρυσι;
  3. Σε τι ποσοστό είχατε αύξηση ή μείωση στρεμμάτων σε σχέση με πέρυσι;
  4. Σε περίπτωση μείωσης των στρεμμάτων σας, ποια προϊόντα καλλιεργήσατε αντί του βαμβακιού; (προαιρετικά)


Κατ' αρχήν να τονίσουμε ότι η έρευνα μας δεν διεκδικεί επιστημονική ακρίβεια, δεν είμαστε άλλωστε ειδικοί. Συμμετείχαν αναγκαστικά μόνο παραγωγοί που έχουν πρόσβαση και εξοικείωση με το internet και πιο συγκεκριμένα με το site μας και τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης με τον τρόπο αυτό δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί η αναλογικότητα, ότι δηλαδή από τους νομούς με τα περισσότερα στρέμματα είχαμε και τις περισσότερες απαντήσεις, παρόλο που αυτό έγινε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην πράξη.

Ο αριθμός των απαντήσεων ήταν μεγαλύτερος του αναμενόμενου και ποσοστιαία αρκετά υψηλότερος από τα νούμερα που ακούμε για τα πανελλήνια γκάλοπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχαμε απαντήσεις από όλους τους νομούς, όπου καλλιεργείται βαμβάκι, με εξαίρεση τη Χαλκιδική. Τις περισσότερες απαντήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, τις πήραμε από τη Ροδόπη.

Στο σύνολο της επικράτειας το 31,3% δήλωσε ότι θα αυξήσει τα στρέμματα σε σύγκριση με πέρυσι, το 26,6% ότι θα καλλιεργήσει τα ίδια και το 42,1% θα τα μειώσει.

Στο διάγραμμα παρακάτω φαίνονται και τα ποσοστά αυξήσεων και μειώσεων ανά νομό:


Βλέπουμε ότι οι πιο "πιστοί" στο βαμβάκι νομοί, με το μικρότερο ποσοστό απαντήσεων ότι θα μειώσουν τις εκτάσεις τους, είναι της Καρδίτσας (15,6%) και της Ροδόπης, ενώ στην άλλη άκρη είναι ο Έβρος, όπου φαίνεται ότι θα έχουμε και τη μεγαλύτερη μείωση.

Όσον αφορά με τι καλλιέργεια θα αντικατασταθεί το βαμβάκι από όσους μειώσουν φέτος τα στρέμματα τους, είχαμε αρκετές απαντήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με άλλα φυτά μεγάλης καλλιέργεια. Στον πίνακα παρακάτω δείχνουμε για τους βασικούς νομούς τα φυτά που ήταν πρώτα στις απαντήσεις:


ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ
ΕΒΡΟΣΗλίανθο
ΡΟΔΟΠΗ Καλαμπόκι
ΞΑΝΘΗΣιτηρά
ΣΕΡΡΕΣΗλίανθο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΡύζι
ΗΜΑΘΙΑΚαλαμπόκι
ΛΑΡΙΣΑΚαλαμπόκι
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣιτηρά

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter