ΡΟΥΧΑ 100% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ
ΡΟΥΧΑ 100% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ

ΡΟΥΧΑ 100% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ

A- A+
Παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, που μπορούν να σταθούν ποιοτικά στη διεθνή αγορά και παράγονται εξολοκλήρου στη Βόρεια Ελλάδα

Ένα βήμα παραπέρα στην παραγωγή πιστοποιημένων αειφόρων προϊόντων μεγαλύτερης αξίας, η οποία στοχεύουν να επιστρέφει στον παραγωγό, πηγαίνουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, συμμετέχοντας στην προσπάθεια παραγωγής ρούχων 100% ελληνικών πιστοποιημένο για την ποιότητα και τις βιώσιμες πρακτικές.

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και η BASF εδώ και αρκετά χρόνια, εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF)» με το βαμβάκι να έχει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να έχει καταφέρει να έχει πολύ καλή τιμή και να ζητείται από εταιρείες στο εξωτερικό είχε φτάσει στα όριά του όσο αφορά την προστιθέμενη αξία.

Για αυτό λοιπόν, σημείωσε ο Πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτης Κουρούδης, αποφάσισαν να περάσουν στην παραγωγή ενός έτοιμου ρούχου που θα πωλείται κατευθείαν σε εταιρείες του εξωτερικού, σε μια διαδικασία που θα λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου στη βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντας στη Θεσσαλονίκη.

Το ρούχο αυτό θα έχει όλες τις πιστοποιήσεις, και θα περιλαμβάνει σημαντική τεχνολογία, με την υπεραξία να επιστρέφει στον βαμβακοπαραγωγό. «Όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο, αλλά η βασική υπεραξία θα γυρίσει στον παραγωγό» κάτι το οποίο, τόνισε, αποτελεί και σημείο που προσέχουν οι τελικοί καταναλωτές.

Όλη η διαδικασία παραγωγής στη Βόρειο Ελλάδα

Σε συνεργασία με την εταιρεία Athos Pallas θα παράξουν τα ρούχα, με την πρώτη ύλη, το βαμβάκι, να παράγεται στη Θράκη, να εκκοκκίζεται στην Κομοτηνή, να γίνεται νήμα στα κλωστήρια Θράκης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, και από εκεί να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη για να γίνει ύφασμα, να βαφεί, να κοπεί, να συσκευαστεί και μετά τον ποιοτικό έλεγχο να γίνει το τελικό ρούχο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην φάση των τελικών επαφών με εταιρείες, αλλά και συμμετοχής σε εκθέσεις, πέρα από τις κατ’ ιδίαν επαφές που έχουν με τις εταιρείες.

«Είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ, με πολλά πλεονεκτήματα» ανέφερε ο κ. Κουρούδης, με πρώτο ότι γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, είναι πιστοποιημένο σε όλες τις φάσεις παραγωγής από ανεξάρτητο φορέα τόσο για την ποιότητα όσο και για τις βιώσιμες πρακτικές, με 100% ιχνηλασιμότητα και καταγραφή όλων των δεικτών αειφορίας. 

Σημαντικό όμως είναι πως όλες οι πλευρές που συμμετέχουν, από τους βαμβακοπαραγωγούς ως τη συσκευασία του έτοιμου ενδύματος είναι σε μια απόσταση 250 χιλιομέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, ελαχιστοποιώντας έτσι τόσο το κόστος μεταφοράς, όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ανταγωνιστικό προϊόν λόγω ποιότητας

Η Ελλάδα είχε σημαντική κλωστοϋφαντουργία, που σταδιακά χάθηκε, όμως έχει απομείνει ένα μικρό κομμάτι, που κατάφερε να αντέξει τις αλλαγές πολιτικής αλλά και την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που πλέον είναι πολύ εξωστρεφές, και δίνει έμφαση στην καινοτομία.

Παρόλο λοιπόν που δύσκολα η κλωστοϋφαντουργία θα επιστρέψει στη χώρα μας στο σημείο που βρισκόταν, θεωρούν πως μπορεί να κρατήσει ένα κομμάτι, που λειτουργώντας με την λογική της πράσινης ανάπτυξης, που προωθεί η ΕΕ, και την έμφαση στο ποιοτικό ρούχο, θα μπορέσει να έχει καλά αποτελέσματα.

«Θέλουμε να προσφέρουμε ένα προϊόν που έχει πλεονεκτήματα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, και να πείσουμε για την ποιότητα που έχει το προϊόν μας απέναντι σε άλλα» κατέληξε.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter