Σαφές μήνυμα από τις βαμβακοπολιτείες των ΗΠΑ

Σαφές μήνυμα από τις βαμβακοπολιτείες των ΗΠΑ

A- A+

Η μείωση των στρεμμάτων με βαμβάκι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να ωθεί την αγορά ανοδικά. Στην πιο δυναμική σε βαμβακοκαλλιέργεια πολιτεία των ΗΠΑ, το Τέξας, η μείωση μπορεί να φτάσει το 25% λόγω της προτίμησης στη σόγια και το καλαμπόκι.

Παράλληλα μετά το τελευταίο ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ, σημειώθηκε διόρθωση του αμερικανικού νομίσματος το οποίο ενίσχυσε τις αγορές εμπορευμάτων. Επίσης κατόπιν της μικρής διόρθωσης την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάται πως οι πωλήσεις/εξαγωγές βάμβακος θα είναι αυξημένες στο προσεχές διάστημα, το οποίο αποτελεί ανοδικό παράγοντα για το χρηματιστήριο.

Αντίστοιχα ανοδικές ήταν οι τελευταίες συνεδριάσεις για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου που αφορούν τη νέα σοδειά. Μέχρι να υπάρχει πιο σαφής εικόνα για τις νέες καλλιέργειες η αγορά θα κυμαίνεται σε ένα στενό εύρος τιμών.

Eλληνική αγορά

Μπορεί οι χρηματιστηριακές τιμές να μην έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να είναι βελτιωμένη, αλλά οι τιμές της σοδειάς μας ενισχύονται λόγω χαμηλών αποθεμάτων. Πλέον για τις καλές φετινές ποιότητες οι προσφορές φτάνουν τα 88-89 σεντς/λίμπρα επίπεδα που φυσικά αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές. Τα τουρκικά κλωστήρια δεν κουβεντιάζουν τιμές που βρίσκονται πάνω από τα 87 σεντς και δείχνουν προτίμηση σε αμερικανικά και ουζμπεκικά βαμβάκια.

Σχετικά με προπωλήσεις της νέας σοδειάς οι κουβέντες για ανοιχτά συμβόλαια βρίσκονται στα 4-5 σεντς/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές Δεκεμβρίου ΅13, επίπεδα όμως που προς το παρόν δεν προσελκύουν τους εμπορικούς οίκους.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter