Σε τεντωµένο σχοινί η αγορά βάµβακος
Σε τεντωµένο σχοινί η αγορά βάµβακος

Σε τεντωµένο σχοινί η αγορά βάµβακος

A- A+
Η πρόσφατη έκθεση παγκόσµιας προσφοράς/ζήτησης βάµβακος χαρακτηρίστηκε ως πτωτική προς τις τιµές και το χρηµατιστήριο κατέγραψε σηµαντικές απώλειες.

Γιάννης Παπαδογιάννης


Εν συντοµία η παγκόσµια παραγωγή αυξήθηκε, η κατανάλωση µειώθηκε και τα τελικά αποθέµατα της σεζόν ενισχύθηκαν. Η «υπερ-αγορασµένη» αγορά στο βαµβάκι φυσικά κατέγραψε σηµαντικές απώλειες σε λίγες συνεδριάσεις από τα υψηλά των 116 σεντς ανά λίµπρα έφτασε στα 103 σεντς, θυµίζοντας µας πόσο ραγδαίες µπορεί να είναι οι εξελίξεις σε αυτά τα νούµερα και όταν µεγάλο κοµµάτι της ανόδου οφείλεται σε τοποθετήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων. 

Η υψηλή µεταβλητότητα της αγοράς έχει σοκάρει αγοραστές και πωλητές και σηµειώνονται πολύ λίγες δουλειές για µικρές ποσότητες. Οι εκκοκιστές περιµένουν να δουν πως θα είναι η παραγωγή τους µετά τις βροχές και κατόπιν να δεσµεύσουν νέες ποσότητες. Ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά
οι τιµές που µπορεί να πληρωθούν είναι χαµηλότερες της προηγούµενης εβδοµάδας καθώς το χρηµατιστήριο έκανε ένα δυνατό γύρισµα. Ο στόχος των περισσότερων εκκοκκιστών είναι να κλείσουν ένα καλό πριµ επί του χρηµατιστηρίου σήµερα και να προβούν σε κλεισίµατα εφόσον γνωρίζουν το κοστολόγιο τους.

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter