ΣΕΠΕΕ: Στήριξη του κλάδου και όχι της ΕΝ.ΚΛΩ.

ΣΕΠΕΕ: Στήριξη του κλάδου και όχι της ΕΝ.ΚΛΩ.

A- A+

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας αγωνίζονται να επιβιώσουν σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης, οι εξαγωγές αποτελούν ίσως τη μόνη διέξοδο. Τα στοιχεία των εξαγωγών του κλάδου το τελευταίο τρίμηνο δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης με αύξηση κατά 1,6% μετά από πολλά χρόνια πτωτικής πορείας.

Οι θετικές εξελίξεις στην πορεία των εξαγωγών του κλάδου το 2011 κινδυνεύουν να ανατραπούν συνεπεία του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας στην αγορά. Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες (βαμβάκι) και η εκτίναξη των τιμών τους, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο συναλλαγών περιορίζοντας στο ελάχιστο τις πιστώσεις, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να είναι αναγκασμένες να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους με ίδια κεφάλαια, αφού ο νέος τραπεζικός δανεισμός έχει σχεδόν εκλείψει.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, τις δυσκολίες είσπραξης των απαιτήσεων, τις ακάλυπτες επιταγές και κυρίως τις καθυστερήσεις επιστροφής του ΦΠΑ, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα ρευστότητας στον κλάδο. Ειδικά η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ απειλεί πολλές μεγάλες επιχειρήσεις με κλείσιμο.

Είναι απορίας άξιο ότι ενώ το σύνολο του κλάδου αγωνίζεται να επιβιώσει κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζονται, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι μεθοδεύσεις για νέα τραπεζική χρηματοδότηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας των παρασχεθεισών κρατικών, και ανενεργών σήμερα, εγγυήσεων.

Ο Σύνδεσμός μας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την πλήρη αντίθεσή του για την επιλεκτική χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ομίλου, η οποία αποτελεί πρόκληση για τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αλυσίδα. Αντ’ αυτού επιβάλλεται η ανάπτυξη δράσεων με αποδέκτες απ’ ευθείας τους ανέργους της ΕΝ.ΚΛΩ. αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Πολιτεία οφείλει να βρει λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας των εκατοντάδων υγειών επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες πραγματοποιούν εξαγωγές άνω των 1,5 δισεκ. ευρώ ετησίως. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλει να καταβάλλει άμεσα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από επιστροφή ΦΠΑ στους δικαιούχους αντί να προσπαθεί να στηρίξει μια επιχείρηση που έχει κλείσει και δεν έχει, υπό οιεσδήποτε συνθήκες, την παραμικρή πιθανότητα βιώσιμης επαναλειτουργίας.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter