Επιστρέφει στα σαλόνια των αγορών και δίνει ανάσες στην ελληνική οικονομία
O «λευκός χρυσός» σώζει και φέτος τις εξαγωγές και αυξάνει το εισόδημα των αγροτών, ενώ αποφέρει στην ελληνική οικονομία ένα συνολικό ποσό-ανάσα πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.
Με εμπορική τιμή που έφτασε τα 57 λ./κιλό, χωρίς να υπολογίζονται οι δύο κοινοτικές επιδοτήσεις -συνδεδεμένη και αποσυνδεδεμένη- και αρκετά βελτιωμένη ποιότητα σε σχέση με το παρελθόν, το βαμβάκι αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά προϊόντα, με τις εξαγωγές να φέρνουν φέτος στη χώρα μας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, πάνω από 550 εκατ. ευρώ.
Αν προστεθεί και ο βαμβακόσπορος (100 εκατ. ευρώ), οι εξαγωγές αποφέρουν συνολικά πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται οι δύο κοινοτικές επιδοτήσεις, η αποσυνδεδεμένη με 362 εκατ. ευρώ και η συνδεδεμένη με 202 εκατ. ευρώ, καθώς και η ποσότητα βαμβακιού και βαμβακόσπορου απορροφήθηκε από την εσωτερική αγορά.
Η άθροιση όλων αυτών δίνει ένα έσοδο στην ελληνική οικονομία πάνω από 1,3 δισ. ευρώ από την παραγωγή του βαμβακιού.
Οι Τούρκοι πήραν και φέτος την παρτίδα και απορρόφησαν το 60% του εκκοκκισμένου βαμβακιού με τιμές αρκετά καλές, γύρω στο 1,60¤/κιλό, ενώ μόλις το 10% της παραγωγής μένει στην εγχώρια αγορά.
Στη Θεσσαλία
«Φέτος ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά από όλες τις απόψεις. Τον Οκτώβριο, που είναι περίοδος συγκομιδής, δεν είχαμε βροχοπτώσεις και η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού ήταν εξαιρετική.
Αλλά και σε διεθνές επίπεδο πήγε καλά η παραγωγή, γεγονός που ανέβασε τις τιμές», μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Νίκος Καραγιώργος. Λίγο πριν βγουν στα χωράφια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, οι βαμβακοπαραγωγοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τελευταία τους παραγωγή, αφού οι τιμές που πήραν έφτασαν τα 57λ./κιλό.
«Ηταν μια καλή χρονιά. Η παραγωγή ήταν εξαιρετική ποιοτικά. Στον θεσσαλικό κάμπο οι παραγωγοί πήραν μέχρι και 57λ./κιλό, ενώ πέρυσι ένας μικρός αριθμός είχε φτάσει και στα 60λ./κιλό», μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Αγιάς -Τιρνάβου, Χρήστος Σιδερόπουλος. Στον κάμπο οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν πολύ καλές, υπήρχαν ωστόσο και προβλήματα με το πράσινο σκουλήκι, το οποίο έπληξε μεγαλύτερες καλλιέργειες στη Στερεά Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Λιβαδειάς, Γιάννη Νταβαλούνη, «υπήρχαν χωράφια που καταστράφηκαν και έως 70%, ευτυχώς πάντως ήταν ελάχιστα και εκτιμούμε ότι όλα θα αποζημιωθούν από τα προγράμματα των ΠΣΕΑ». Στη Λιβαδειά οι τιμές ήταν γύρω στα 52λ./κιλό.
Καλή χρονιά
Στη Μακεδονία και στη Θράκη που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πληγεί από έντονες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο κατά τη συγκομιδή, η φετινή ήταν μια καλή χρονιά και οι παραγωγοί πήραν έως και 56λ./κιλό. «Οι βαμβακοπαραγωγοί πήραν φέτος από τις υψηλότερες τιμές όχι μόνο των τελευταίων χρόνων, αλλά και πανελλαδικά, καθώς ουδέποτε πριν είχαν δει αυτό το ποσό», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός.
Εξάγεται το 90% του εκκοκκισμένου βαμβακιού
Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας ράβουν με ελληνική πρώτη ύλη
Το 90% της παραγωγής εκκοκκισμένου βαμβακιού πήρε τον δρόμο των εξαγωγών και από αυτό το ποσοστό, το 60% κατευθύνθηκε προς την Τουρκία. Το υπόλοιπο εξήχθη στην Κίνα και μικρότερες ποσότητες σε Αίγυπτο, Τυνησία, Κορέα, Ιαπωνία, Πακιστάν, Ινδονησία και χώρες της Νότιας Αμερικής. Η τιμή δεν είναι ποτέ σταθερή. Αλλάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα, εξαρτάται από την ποιότητα, την περίοδο πώλησης, κυρίως όμως από τη διεθνή τιμή.
Φέτος οι Τούρκοι έδωσαν περίπου 1,60¤/κιλό, ενώ πέρυσι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, που η διεθνής τιμή εκτοξεύτηκε, πλήρωσαν σχεδόν τα διπλάσια. Πάντως, οι γείτονες πληρώνουν πάντα στην ώρα τους, χωρίς καθυστερήσεις και ποτέ δεν έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις απάτης. Οι Τούρκοι εμπιστεύονται το βαμβάκι μας και τα τελευταία χρόνια που αυξήθηκαν οι κλωστοϋφαντουργίες στη χώρα, αγοράζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Αλλωστε μετά την Κίνα, οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας ράβουν πλέον τα ρούχα τους στην Τουρκία. Η Κίνα είναι μια χώρα που επίσης αγοράζει ελληνικό βαμβάκι, φέτος απορρόφησε λιγότερο ωστόσο αφενός επειδή είχε μεγάλα αποθέματα, αφετέρου επειδή βρήκε φτηνότερο στις αγορές της Ανατολής.
Στο παρελθόν γίνονταν εξαγωγές και προς την Ινδία, τελευταία ωστόσο είναι τόσο μεγάλη η δική της παραγωγή που εισάγει ελάχιστες ποσότητες. Ενδεικτικό είναι πως πριν από μερικές μέρες η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές, υπό τον φόβο μήπως δεν καλυφθεί η εγχώρια παραγωγή, αργότερα πάντως η απόφαση αυτή ανακλήθηκε.
ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΣ
100 εκατ. τα έσοδα από Ιταλία
Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν περίπου 2.800.000 στρέμματα, η συνολική παραγωγή του σύσπορου βαμβακιού ήταν 850.000 τόνοι και του εκκοκκισμένου 275.00 τόνοι, ενώ επιπλέον παρήχθησαν 420.000 τόνοι βαμβακόσπορου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή βαμβακέλαιου και βαμβακόπιτας για ζωοτροφή. Το 70% της παραγωγής βαμβακόσπορου εξάγεται κυρίως στην Ιταλία, αποφέροντας περίπου 100.000.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 30% κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά.
Eνώ, όμως, το ελληνικό βαμβάκι ανακάμπτει η κλωστοϋφαντουργία χρόνο με τον χρόνο σβήνει. «Δυστυχώς, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της παραγωγής μας σε βαμβάκι κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Νίκος Καραγιώργος.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από 20 χρόνια τα ελληνικά κλωστήρια απορροφούσαν 150.000 τόνους βαμβάκι και φέτος μόλις και μετά βίας πήραν 25.000 τόνους, ενώ επιπλέον εισάγουμε νήματα και υφάσματα.
Από ομάδες παραγωγών
Στροφή σε ποιοτικές ποικιλίες με συμβολαιακές καλλιέργειες
Το ελληνικό βαμβάκι είναι το μοναδικό παγκοσμίως μη γενετικά τροποποιημένο, κάτι που αν πιστοποιηθεί θα του δώσει προστιθέμενη αξία, όχι μόνο στο εκκοκκισμένο προϊόν ή στο νήμα, αλλά και στα βαμβακερά υφάσματα και στο φαρμακευτικό υλικό (γάζες κ.ά.), με την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα αναμειχθεί με προϊόντα άλλων χωρών.
Οι νέες συνθήκες όσον αφορά την επιδότηση του προϊόντος, βοηθούν στη διεύρυνση της συμβολαιακής καλλιέργειας. Μέσω των ομάδων παραγωγών οι αγρότες υπογράφουν συμβόλαια με τους εκκοκκιστές και καλλιεργούν συγκεκριμένες ποικιλίες που δίνουν βελτιωμένο προϊόν, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν τιμή βάσης για την απορρόφηση της παραγωγής. Τέτοιες ομάδες λειτουργούν ήδη έξι στη Δράμα, τέσσερις στο Κιλκίς, στη Βοιωτία, σε περιοχές της Θεσσαλίας κ.α. Οι ομάδες παραγωγών εξασφαλίζουν επίσης μειωμένα έξοδα καλλιέργειας σε ποσοστό 15-20%.
Τα ποσά
Οι τιμές των 52-57λ./κιλό που πέτυχαν οι παραγωγοί αφορούν την εμπορική τιμή, ενώ παίρνουν και δύο επιπλέον ποσά με τη μορφή επιδοτήσεων. Η αποσυνδεδεμένη ενίσχυση προέρχεται από τον μέσο όρο των εκτάσεων που είχε ένας παραγωγός τα έτη 2000-2001-2002 και είναι ύψους 362.000.000 ευρώ ή περίπου 103¤/στρ.
Η συνδεδεμένη ενίσχυση, ύψους 202.000.000 ευρώ, κατανέμεται ανάλογα με τις εκτάσεις που καλλιεργεί ο καθένας. Την περίοδο 2011-2012, με 2.800.000 στρ., η συνδεδεμένη ενίσχυση θα είναι 80¤/στρ.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ