Στο νομό Έβρου και ιδίως στις βαμβακοκαλλιέργειες που βρίσκονται στα βόρεια του νομού καταγράφονται οι περισσότερες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι φέτος, με τους παραγωγούς να φοβούνται, ότι θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Από το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, προέκυψε ότι κατά τον κρίσιμο μήνα του Αυγούστου, μεγάλοι πληθυσμοί αναπτύχθηκαν, εκτός από τον Έβρο και στο νομό Ροδόπης. Αντίθετα, χωρίς προβλήματα από το πράσινο σκουλήκι κυλά η χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς στις Σέρρες και στη Δράμα. Αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι ειδικοί κάνουν λόγο για τον ήπιο χειμώνα που δεν ευνόησε τους αγρότες, τις πολλές βροχοπτώσεις που εμπόδισαν να γίνει το όργωμα το φθινόπωρο, αλλά και το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιοχές με το μεγάλο πρόβλημα, φαίνεται ότι δεν υπήρχε ανάλογη εμπειρία για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων πληθυσμών πράσινου σκουληκιού.
Ο κ. Αθανάσιος Κουτουκίδης, από την ΕΑΣ Ορεστιάδας μας τόνισε τα εξής: «Η ζημιά που έχει προκληθεί στο νομό είναι πολύ μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένα καλά βαμβακοχώραφα. Οπότε δεν μιλάμε για ολική καταστροφή, αλλά για απώλειες με διαβαθμίσεις. Θεωρώ ωστόσο, ότι το γεγονός πως, ως νομός Έβρου, δεν είχαμε πάθει ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη ζημιά, συνετέλεσε ώστε να μη γίνουν άμεσες ενέργειες από όλους τους παραγωγούς με ψεκασμούς, αφού δεν υπήρχε πρότερη εμπειρία. Έτσι, όσοι αγρότες καθυστέρησαν ακόμη και τέσσερις – πέντε ημέρες να ενεργήσουν, τον κρίσιμο μήνα του Αυγούστου, έχουν μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα, με το πράσινο σκουλήκι υπάρχουν ζημιές και από το ρόδινο, ενώ και οι βρωμούσες έχουν κάνει επίσης ζημιά. Ορισμένοι πάλι αγρότες που ψέκασαν πολλές φορές, είδαν στα βαμβακοχώραφα και αφίδα. Θεωρώ, πάντως, ότι στην εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό και οι καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν στην περιοχή μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει σωστή προετοιμασία στα χωράφια. Παράλληλα, σαφώς και οι πολλές βροχές το καλοκαίρι συνέβαλαν ώστε να γίνουν πολλές ζημιές, Εν τέλει πρέπει να πω ότι οποιαδήποτε αποζημίωση δοθεί, θα πρέπει να γίνει με τρόπο εξατομικευμένο, καθώς όπως προείπα υπάρχουν και βαμβακοχώραφα που δεν έχουν υποστεί ζημιές».
Η κα Σουλτάνα Μπατζάκη, προϊσταμένη στο τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ροδόπης μας ανέφερε τα εξής: «Υπάρχουν μεγάλες προσβολές στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού μας, οι οποίες αφορούν κυρίως τα όψιμα βαμβάκια, που καταλαμβάνουν το 30% των βαμβακοκαλλιεργειών στην περιοχή μας. Οι παγίδες έδειξαν την ύπαρξη μεγάλων πληθυσμών πράσινου σκουληκιού, με αποτέλεσμα ήδη το 90% των παραγωγών να έχουν ψεκάσει έστω μια φορά. Τέτοιους πληθυσμούς είχαμε να δούμε πολλά χρόνια. Εκτιμώ πάντως ότι στους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να είναι τόσο έντονο το πρόβλημα φέτος, ήταν ο ήπιος χειμώνας που δεν σκότωσε όπως άλλες χρονιές τα έντομα που προκαλούν το κακό, αλλά και το γεγονός ότι λόγω καιρού πολλοί παραγωγοί δεν όργωσαν το φθινόπωρο, αλλά την άνοιξη. Πρέπει να πω ότι, το 2017 με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ καλλιεργήθηκαν στη Ροδόπη 344.000 στρέμματα με βαμβάκι, αλλά για το 2018 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα στοιχεία».
Ο κ. Νίκος Ρόιδος, προιστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Σερρών μας δήλωσε τα εξής: «Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού Σερρών, πρέπει να επισημάνω, ότι φέτος ήταν μια από τις πιο ήσυχες γενιές των τελευταίων ετών. Μιλάμε για τη γενιά εκείνη πράσινου σκουληκιού του μηνός Αυγούστου, που γενικά είναι και η πιο επικίνδυνη για το βαμβάκι. Ως εκ τούτου, ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες των Σερρών δεν υπήρξαν».
Ο κ. Κώστας Σίμογλου από το τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Δράμας μας ανέφερε τα εξής: «Από την αρχή που παρακαλουθούμε το φαινόμενο οι συλλήψεις στις παγίδες ήταν πολύ χαμηλές, για να μην πω ελάχιστες. Από τη γενιά λοιπόν πράσινου σκουληκιού του Ιουνίου δεν έγιναν καθόλου προσβολές, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοασιακά στην περιοχή μας, όπου και καλλιεργήθηκαν φέτος περί τα 40.000 στρέμματα. Στα τέλη Ιουλίου είχαμε πάρα πολύ λίγες συλλήψεις και εξίσου ελάχιστες προσβολές, που κατά την γνώμη μου ήταν στα όρια, για να απαιτείται επέμβαση (ψεκασμός) εκ μέρους των παραγωγών. Βέβαια, σχεδόν το 100% των αγροτών ψέκασαν έστω μια φορά τα βαμβάκια τους. Από εκεί κι έπειτα, η τέταρτη γενιά πράσινου σκουληκιού, του Σεπτεμβρίου, δεν μας απασχόλησε καθόλου, αφού δεν εμφανίστηκε καν».
Παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ ζητά ο Πέτροβιτς
Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, για την αποστολή κλιμακίου στον Έβρο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση από τις καταστροφικές επιπτώσεις του πράσινου σκουληκιού, που φέτος απειλεί να χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές του νομού, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς.
«Ζητούμε από το υπουργείο, να μεριμνήσει ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, όλοι οι πληγέντες αγρότες του Έβρου, ανεξάρτητα του πλαφόν της ποσότητας βαμβακιού που θα παραδοθεί», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς. Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, στην επιστολή του προς τον Υπουργό, αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου η δυναμικότερη και σημαντικότερη καλλιέργεια είναι το βαμβάκι. Τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί επένδυσαν και στηρίζονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, με τις βαμβακοφυτείες σε όλο το νομό, να ανέρχονται σε 346.000 στρέμματα περίπου.
Ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρουσιάστηκε έξαρση στην εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού. Συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουλίου, στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που είναι εγκατεστημένες για την παρακολούθηση των πληθυσμών του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στο βαμβάκι, διαπιστώθηκε έξαρση κυρίως στις όψιμες βαμβακοφυτείες της περιοχής. Άμεσα από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εκδόθηκε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για ψεκασμούς στις βαμβακοφυτείες. Από τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, διαπιστώθηκε ότι οι προσβολές των καρυδιών αγγίζουν το 70%, κυρίως στις όψιμες βαμβακοφυτείες καθώς και αύξηση του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού. Οι ζημιές που θα υποστούν οι καλλιεργητές είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών η μείωση της αναμενόμενης παραγωγής θα αγγίξει και το 90%.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε τη συνδρομή του Υπουργείου, να στηρίξει τους βαμβακοκαλλιεργητές του Έβρου με την έγκαιρη ενεργοποίηση του μηχανισμού των ΠΣΕΑ καθώς και ειδική μέριμνα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου οι αγρότες των πληγεισών περιοχών να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση ανεξάρτητα του πλαφόν της ποσότητας βαμβακιού που θα παραδοθεί. Καλούμε ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου στο Νομό Έβρου για την άμεση εκτίμηση της κατάστασης.
Αναμένουμε θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου οι συνέπειες για τους αγρότες μας θα είναι καταστροφικές».