Στη φυσική αγορά η άνοδος στο βαμβάκι

Στη φυσική αγορά η άνοδος στο βαμβάκι

A- A+

Η αγορά, αφού δοκίμασε τα χαμηλά της, αντέδρασε σημειώνοντας άνοδο τεσσάρων σεντς/λίμπρα για τα συμβόλαια Ιουλίου και τριών σεντς/λίμπρα για τα αντίστοιχα Δεκεμβρίου.

Ήταν μια λογική αντίδραση, μιας που φαινόταν πως οι τιμές του χρηματιστηρίου είχαν πιεστεί αρκετά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η πρόσφατη πτώση αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για τους κερδοσκόπους να ξαναμπούν στο βαμβάκι παίζοντας στην άνοδο. Παράλληλα βοήθησε και η πτώση του δολαρίου, η οποία συνήθως ενισχύει τα εμπορεύματα. Μαζί με το χρηματιστήριο ανέβηκε και ο δείκτης του Λίβερπουλ (Α Index) φτάνοντας στα 93,10 σεντς/λίμπρα. Ο εν λόγω δείκτης παρουσιάζει τον μέσο όρο των πέντε πιο φτηνών σοδειών παραδοτέων στην ¶πω Ανατολή. Δηλαδή φάνηκε πως η άνοδος του χρηματιστηρίου πέρασε εν μέρει και στη φυσική αγορά.

Ελληνική αγορά

Η σοδειά εξελίσσεται ομαλά. Μάλιστα οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ήταν ευεργετικές για τα χωράφια αν και υπάρχουν παράπονα των αγροτών περί αύξησης του κοστολογίου. Πληθαίνουν οι απόψεις περί μικρότερης μείωσης της παραγωγής από την αναμενόμενη, διότι οι αποδόσεις είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν τα χαμηλά περσινά επίπεδα για δεύτερη χρονιά. Από πλευράς τιμών στασιμότητα επικρατεί στις προπωλήσεις και είναι λογικό αφού το χρηματιστήριο είχε κάνει γύρισμα χαμηλά, όπου οι τιμές δεν φαίνονταν ελκυστικές για τους εκκοκκιστές. Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα από τους εμπορικούς οίκους αλλά αν δεν ενισχυθεί ο Δεκέμβρης δύσκολα θα δούμε νέες πωλήσεις. Οι έμποροι πληρώνουν 3-4 σεντς/λίμπρα πάνω από τις τιμές Δεκεμβρίου ΅13 (σήμερα 88 σεντς). Οι εκκοκκιστές εκτιμούν πως υπάρχει ρίσκο να προπωλήσουν σε αυτά τα επίπεδα.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter