Στον ζωηρό χορό των εμπορευμάτων το βαμβάκι

Στον ζωηρό χορό των εμπορευμάτων το βαμβάκι

A- A+

Η αγορά δοκίμασε την προηγούμενη εβδομάδα τα χαμηλά της επίπεδα (72 σεντς/λίμπρα) λόγω της τελευταίας ελαφρώς απαισιόδοξης έκθεσης προσφοράς/ζήτησης βάμβακος. Όσο όμως οι τιμές πιέζονταν, η ζήτηση για ίνα από τα κλωστήρια ανέβαινε με αποτέλεσμα η αγορά να αντιδράσει πιάνοντας ξανά τα επίπεδα των 76 σεντς/λίμπρα.

Στην άνοδο συνετέλεσαν η πορεία του δολαρίου και η ενίσχυση άλλων εμπορευμάτων.

Το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώνεται και αυτό συνήθως υποστηρίζει τις τιμές βάμβακος. Εκτιμάται δε πως αν δεν δούμε σημαντικές αλλαγές στην ισοτιμία δολαρίου οι τιμές Δεκεμβρίου μπορούν να δοκιμάσουν τα 77 σεντς/λίμπρα. Πέρα όμως από αυτά τα επίπεδα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει υπερ-αισιοδοξία για άνοδο πάνω από τα 80 σεντς.

Συνήθως στην εποχή της συγκομιδής του βόρειου ημισφαιρίου οι τιμές έχουν την τάση να πιέζονται.

Ελληνική αγορά

Δυναμικές είναι οι τιμές της σοδειάς μας κατόπιν της ανάκαμψης του χρηματιστηρίου και το πέρας των βροχοπτώσεων του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Βέβαια η δυναμικότητα έγκειται σε αυξημένη ζήτηση από ορισμένα τουρκικά κλωστήρια για άμεσες φορτώσεις.

Στη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν πωλήσεις προβροχικών ποιοτήτων στα 1,72-1,74 δολάρια/κιλό (1,33-1,34 ευρώ/κιλό) επί αυτοκινήτου με όσο το δυνατόν γρηγορότερη φόρτωση.

Όσο αργεί η φόρτωση, πέφτει η τιμή και δυστυχώς ελάχιστες περιοχές έχουν διαθέσιμο εκκοκκισμένο βαμβάκι ώστε να επωφεληθούμε τα υψηλότερα επίπεδα. Το πρώτο κύμα των βροχοπτώσεων πέρασε χωρίς να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Φυσικά σε περιοχές όπου τα βαμβάκια είχαν ανοίξει, το χρώμα τους απλά θα υποβαθμιστεί λιγάκι χωρίς αυτό να τα καθιστά μη ανταγωνιστικά στις αγορές της ¶πω Ανατολής.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter