Tendencies and developments in the textile industry

Tendencies and developments in the textile industry

A- A+

Ημερίδα με την συμμετοχή των ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΩΝ


Τάσεις και εξελίξεις στην κλωστοϋφαντουργία - η ερευνητική δραστηριότητα της ΕΤΑΚΕΙ


Εκδήλωση με θέμα "Τάσεις και εξελίξεις στην κλωστοϋφα­ντουργία - η ερευνητική δραστηριότητα της ΕΤΑΚΕΙ" διοργα­νώθηκε από την Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋ­φαντουργίας Ένδυσης και Ινών - ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ στις 30 Ιουνίου 2005 στην Αθήνα.


Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανά­πτυξης, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, ο οποίος εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργείου για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και την τεχνολογική του στήριξη.


Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΚΕΙ, καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Παπασπυρίδης ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους εστιάζε­ται η εφαρμοσμένη έρευνα που διεξάγεται στην ΕΤΑΚΕΙ.


Στον τομέα των ινών, δίνεται έμφαση στην τεχνολογική και ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου βαμβακιού με ταυτόχρονη μείωση των εισροών (νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), καθώς επίσης και στην ανάπτυξη προϊόντων από φυσικά έγχρωμο βαμβάκι.


Όσον αφορά τον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας, αναπτύσ­σονται πολυλειτουργικά υλικά και υφάσματα με αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες με χρήση της νανοτεχνολογίας και της τεχνικής της μικρό - εγκαψακίωσης.


Στον τομέα της καινοτο­μίας και της μεταφοράς τεχνολογίας, έμφαση δίνεται στα νέα τεχνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα ατομικής προστασίας με ειδικά χαρακτηριστικά όπως η πυρανθεκτικότητα, η αντιστατικότητα και η αντοχή σε χημικές προσβολές.


Η ΕΤΑΚΕΙ έχει επιτύχει μια πανευρωπαϊκά διακριτή θέση στους τομείς του εργαστηριακού ελέγχου της ποιότητος και πιστοποί­ησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των ειδών ένδυσης, της εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας, της ανά­πτυξης καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει δε συμμετάσχει σε περισ­σότερα από 50 ερευνητικά έργα κατά την τελευταία δεκαετία.


Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν, μεταξύ άλλων, τα κοινά έργα εφαρμοσμένης έρευνας της ΕΤΑΚΕΙ με τρεις από τις πλέον καινοτόμες βιομηχανίες του κλάδου: "Θρακικά Εκκοκιστήρια", "Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία" και "Κώστας Σιαμίδης ΑΕ".


* Ο Πρόεδρος των ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΩΝ κ. Σταμάτης Κουρούδης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΚΕΙ

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter