Τεχνητή η άνοδος στο χρηματιστήριο βάμβακος

Τεχνητή η άνοδος στο χρηματιστήριο βάμβακος

A- A+

Οι περισσότεροι αναλυτές κρίνουν την πρόσφατη άνοδο ως τεχνητή. Πράγματι , παρά τα ενθαρρυντικά νέα της πρόσφατης έκθεσης πωλήσεων και εξαγωγών αμερικανικής σοδειάς, η ζήτηση στη φυσική αγορά δεν δικαιολογεί την άνοδο των τιμών έστω και κατά δύο σεντς ανά λίμπρα την τελευταία εβδομάδα.

Επίσης, η είδηση της αλλαγής της κινεζικής πολιτικής για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας στην αγορά. Η Κίνα από τον επόμενο χρόνο δεν θα αγοράζει και θα αποθηκεύει την τοπική παραγωγή, αλλά θα δίνει επιδοτήσεις κατευθείαν στους παραγωγούς. Βέβαια, οι αναλυτές θυμίζουν πως τα αποθέματα της Κίνας εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά πολλά και δύσκολα θα μειωθούν χωρίς να πιεστεί η αγορά.

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η ελληνική αγορά, χωρίς ιδιαίτερα νέα. Η άνοδος του χρηματιστηρίου ενδεχομένως να δικαιολογήσει τις τιμές μας στους εμπορικούς οίκους, πείθοντας τους να πληρώσουν τα επίπεδα των 89-90 σεντς ανά λίμπρα. Όσο η αγορά βρισκόταν στα 80 σεντς οι έμποροι δυσκολευόντουσαν να πληρώσουν σχεδόν 7-8 σεντς ανά λίμπρα πάνω από το χρηματιστήριο. Πλέον με τις τιμές Μαρτίου στα 84 σεντς είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τα επίπεδα των εκκοκκιστών, δεδομένου ότι η βάση (basis) έχει μειωθεί στα 4-5 σεντς ανά λίμπρα πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα του Μαρτίου. Έτσι δικαιολογούνται και κάποιες πρόσφατες πωλήσεις σε εμπόρους στα τέλη του έτους.

Γιάννης Παπαδογιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter