Textiles and Solar Energy

Textiles and Solar Energy

A- A+

 

Τρεις ελληνικές εταιρείες ερευνούν για την εφαρμογή αυτής της καινοτομίας


 


Τέντες και κουρτίνες σαν ηλιακοί συλλέκτες


 


 


Στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργι­κών προϊόντων που θα συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και θα την με­τατρέπουν σε ενέργεια στοχεύουν τρεις ελληνικές εταιρείες του ευρύ­τερου κλωστοϋφαντουργικού τομέα, οι: Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ΑΛΟΥΚΟΜ (θυγατρική της Αλουμύλ) και Don & Low Ελλάς (θυγατρική της Πλαστικά Θράκης) σε συνεργασία με το Δημο­κρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την ΕΤΑΚΕΙ. Η επιχειρηματική ομάδα κα­τέθεσε ερευνητική πρόταση για την παραγωγή «προηγμένων εύκαμπτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και άλλων υλικών με ενσωματωμέ­να φωτοβολταϊκά στοιχεία», όπως ηλιακές τέντες, κουρτίνες και άλλα εί­δη που χρησιμοποιούνται στον κατα­σκευαστικό κλάδο, η οποία εγκρίθη­κε και επιδοτείται από το Γ’ ΚΠΣ. Η έρευνα θα αξιολογήσει τα προϊόντα ως προς την απόδοση τους στη συλλογή και μετατροπή της ενέργει­ας που παρέχει η ηλιακή ακτινοβο­λία.


 


Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη αναζήτηση από τις ελλη­νικές κλωστοϋφαντουργίες ανταγω­νιστικών πλεονεκτημάτων με την εφαρ­μογή νέων τεχνολογιών για την ανά­πτυξη καινοτόμων προϊόντων υψη­λής προστιθέμενης αξίας.


Την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊ­όντων που θα συλλέγουν την ηλιακή ακτινο­βολία και θα την μετατρέπουν σε ενέργεια δρομολογούν τρεις ελληνικές εταιρείες, που δρα­στηριοποιούνται στον ευρύτερο κλωστοϋφαντουρ­γικό τομέα, (Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ΑΛΟΥΚΟΜ. και Don & Low Ελλάς) μαζί με το Δημοκρίτειο Πα­νεπιστήμιο Θράκης και την ΕΤΑΚΕΙ. Στόχο τους αποτελεί η διερεύνηση των δυνατοτή­των παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊό­ντων, όπως ηλιακές τέντες, κουρτίνες και αλλά εί­δη που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία που μπορούν να κατακτήσουν ένα σημαντικό με­ρίδιο της ενεργειακής αγοράς.


Η ερευνητική αυτή προσπάθεια εντάσσεται στα πλαί­σια της γενικότερης αναζήτησης από τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες, που επιβίωσαν από την τε­λευταία βαθιά κρίση που επηρεάζει την ευρωπαϊ­κή κλωστοϋφαντουργία τα τελευταία χρόνια, αντα­γωνιστικών πλεονεκτημάτων με την εφαρμογή νέ­ων τεχνολογιών για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊ­όντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η επιχειρη­ματική ομάδα κατέθεσε σχετική ερευνητική πρό­ταση που εγκρίθηκε και επιδοτείται από το Γ’ ΚΠΣ.


 


Η έρευνα


 


Η ερευνητική πρόταση αφορά την «ανάπτυξη προηγ­μένων εύκαμπτων κλωστοϋφαντουργικών και άλ­λων υλικών με φωτοΒολτάικά στοιχεία». Κατατέ­θηκε από την εταιρεία Θρακικά Εκκοκιστήρια, ως ανάδοχος έργου και συμμετέχουν ως συνεργαζό­μενοι φορείς: Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θρά­κης, η ΕΤΑΚΕΙ (Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών) και οι εταιρείες ΑΛΟΥΚΟΜ (θυγατρική της Αλουμίλ) και η Don & Low Ελλάς (θυγατρική της Εταιρείας Πλα­στικά Θράκης). 0 προϋπολογισμός της φτάνει το ένα εκατ. ευρώ και πρόκειται να επιδοτηθεί σε ποσο­στά 30% - 40 % περίπου.


Η πρόταση εγκρίθηκε πρόσφατα από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουρ­γείου Ανάπτυξης και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ανατολι­κής Μακεδονίας - Θράκης του Γ’ ΚΠΣ 2000 - 2006. Η σύμβαση για την πραγματοποίηση της έρευνας αναμένεται να υπογραφεί από τους συντελεστές της σε σύντομο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υλοποίηση της που έχει προγραμματι­σμένη διάρκεια 24 μήνες. Η έρευνα θα χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός για την παραγωγή των προϊόντων και των επιχειρήσεων που μπορούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση τους. Οι τρεις Βιομηχανικές επιχειρήσεις της Θρά­κης που ξεκινούν το επιχειρησιακό πρόγραμμα κα­τέχουν δεσπόζουσα θέση στο αντικείμενο τους, το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημίου Θράκης διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία στις εφαρμογές φωτοβολταϊκών στοιχεί­ων, ενώ η ΕΤΑΚΕΙ αποτελεί το εξειδικευμένο τε­χνολογικό κέντρο για την υποστήριξη της κλωστο­ϋφαντουργίας στη χώρα μας.


 


Τα προϊόντα


 


Η πρόταση αποσκοπεί στην ανά­πτυξη νέων προϊόντων εντάσεως τεχνολογίας για τον κλάδο των κα­τασκευών με βάση εύκαμπτα υπο­στρώματα δύο διαστάσεων από συν­θετικές και φυσικές κλωστοϋφα­ντουργικές ίνες, αλλά και άλλα εύ­καμπτα προϊόντα που παράγονται από την Βιομηχανία. Στο πλαίσιο του προτεινόμε­νου ερευνητικού έργου θα δημιουργηθούν συστή­ματα φωτοβολταϊκών συλλεκτών προσαρμοσμέ­να και ενσωματωμένα σε πλαστικά φύλλα, καθώς και σε «μη υφασμένα υφάσματα» non - woven από κλωστοϋφαντουργικές ίνες και σε προφίλ αλουμι­νίου, πολυκαρβονικά φύλλα και σύνθετα πάνελ αλουμινίου.


 


Σημειώνεται ότι, τα φωτοβολταϊκά είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίας της νέας εποχής που ανατέλλει στο χώρο της ενέργειας, και θα χα­ρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις μι­κρές αποκεντρωμένες εφαρμογές. Ο καινοτόμος συνδυασμός της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών με τις τεχνολογίες των εύκαμπτων υποστρωμάτων από φυσικές και συνθετικές κλω­στοϋφαντουργικές ίνες προσδίδει στα νέα προϊό­ντα που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του προτει­νόμενου έργου σημαντικά τεχνολογικά πλεονε­κτήματα. Αναλυτικότερα η έρευνα που προτείνεται περιλαμβάνει ενσωμάτωση ανόρ­γανων φωτοβολταϊκών στοιχείων σε εύκαμπτα συνθετικά φύλλα και σε υφάσματα τύπου non-woven που θα αποτελούν τα υποστρώ­ματα στην κατασκευή των τελικών προϊόντων. Επίσης θα διερευνη­θεί και θα προσομοιωθεί η χρήση νέων οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων που βασίζονται στις ιδι­αίτερες ιδιότητες που εμφανίζουν τα νέα αγώγιμα πολυμερή.


 


Τα προϊόντα που θα αναπτυχθούν θα αξιολογηθούν ως προς τις δυνατότητες χρήσης και την απόδοση τους σε συλλογή και μετατροπή της ενέργειας που παρέχει η ηλιακή ακτινοβολία. Αναμένεται δε να βρουν πεδίο εφαρμογής στον κλάδο των κατα­σκευών με πρωτεύοντα στόχο τη χρήση τους για την κάλυψη στεγών και τοίχων με δυνατότητα πα­ράλληλης συσσώρευσης ηλιακής ενέργειας.


 

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter