Θα ανταμειφθούν όσοι επιμείνουν στο βαμβάκι

Θα ανταμειφθούν όσοι επιμείνουν στο βαμβάκι

A- A+

Σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα οι τιµές ενισχύθηκαν κατά 2 σεντς/λίµπρα και κυµαίνονται στα 77 σεντς.

Η πρόσφατη έκθεση προσφοράς ζήτησης ήταν θετική για τις τιµές από πλευράς αµερικανικής σοδειάς, καθώς ανακοινώθηκε µείωση παραγωγής και αύξηση εξαγωγών, αλλά και αρνητική από πλευράς παγκόσµιων στοιχείων µε αύξηση της παραγωγής και µείωση της κατανάλωσης ίνας.

Παράλληλα, η πρώτη δηµοπρασία για τα κρατικά αποθέµατα της Κίνας δεν είχε επιτυχία, καθώς οι κλώστες δεν ενθουσιάστηκαν µε τις ποιότητες, ενώ οι τιµές δεν ήταν φτηνές. Ως αποτέλεσµα εκτιµάται πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει ενδιαφέρον για εισαγωγές από άλλες σοδειές. Εν τω µεταξύ, όσον αφορά τη νέα καλλιέργεια υπάρχει σαφής στροφή των Αµερικανών προς τη σόγια και το καλαµπόκι, γεγονός το οποίο θα στηρίξει τις τιµές βάµβακος και ίσως ανταµείψει όποιους επιµείνουν στο βαµβάκι.

Eλληνική αγορά
Λίγες και επιλεκτικές είναι οι πωλήσεις που πραγµατοποιούνται το τελευταίο διάστηµα. Η κατάσταση της χρηµατιστηριακής αγοράς δηµιουργεί την εντύπωση στους εκκοκκιστές πως ίσως δεν πρέπει να κάθονται άπραγοι και να αρχίσουν να πωλούν ένα κοµµάτι των αποθεµάτων τους.

Υπάρχει και η περίπτωση να γυρίσει η αγορά και να χάσουν την ευκαιρία για υψηλές τιµές. Ως αποτέλεσµα για τις λευκές ποιότητες ακούστηκαν δουλειές λίγο πάνω από τα 80 σεντς/λίµπρα ανάλογα φορτώσεων. Αγοραστές ήταν κάποιοι Τούρκοι κλώστες και λιγοστοί εµπορικοί οίκοι που είναι µόνιµα δραστήριοι στην αγορά µας. Τα χαµηλότερα σε ποιότητα βαµβάκια (λόγω χρώµατος) παρουσιάζουν µια δυσκολία στην πώλησή τους, καθώς οι αγοραστές µπορούν να βρουν εναλλακτικές σοδειές µε καλύτερη ποιότητα στις ίδιες τιµές.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter