The crisis in the textile industry and its effects at the local companies

The crisis in the textile industry and its effects at the local companies

A- A+

Η κρίση στην κλωστοϋφαντουργία και η επίδρασή της στις τοπικές βιομηχανίες



Ο πρόεδρος Κων. Παπασπυρίδης, ο γενικός διευθυντής Ανδρέας Καλαϊτζής και ο διοικητικός σύμβουλος Σταμάτης Κουρούδης της εταιρίας τεχνολογικής ανάπτυξης κλωστοϋφαντουργίας ένδυσης και ινών, παρουσίασαν ενδεδειγμένες λύσεις, αλλά και την απάντηση που μπορεί να δώσει η ελληνική βιομηχανία στην επέλαση των κινέζικων προϊόντων.


Ιδιαίτερα μαζική αλλά και η ποιοτική ήταν η ανταπόκριση των στελεχών όλων των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων της Θράκης στην ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Ροδόπη» από την ΕΤΑΚΕΙ, δηλαδή την εταιρία τεχνολογικής ανάπτυξης κλωστοϋφαντουργίας ένδυσης και ίνας, που εδρεύει στην Αθήνα και με κορυφαία στελέχη της ήρθε να συζητήσει τις προοπτικές της κρίσης που διέρχεται σήμερα η παγκόσμια και κατ’ επέκταση και η ελληνική κλωστοϋφαντουργία και το ποιοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά στους επιχειρηματίες για να απαντήσουν με την δική τους παρουσία.

Συνομιλήσαμε μ΄ ένα δακτυλοδεικτούμενο ντόπιο επιχειρηματία τον Σταμάτη Κουρούδη, ο οποίος μετέχει στον διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΚΕΙ για την συνεδρίαση που φιλοξενήθηκε στην πόλη μας, την ανταπόκριση των στελεχών και την προοπτική που μπορεί να δημιουργηθεί μετά την παγκοσμιοποίηση της αγοράς και την κατάκλιση της από φθηνά κινέζικα προϊόντα.

Είστε ο μοναδικός εκπρόσωπος της βόρειας Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΚΕΙ, που συνεδριάζει στην Κομοτηνή μαζί με στελέχη επώνυμων κλωστοϋφαντουργικών ομίλων της περιοχής.

-Η ΕΤΑΚΕΙ είναι μία εταιρεία τεχνολογικής ανάπτυξης κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και ινών, είναι του τεχνολογικού ινστιτούτου κλωστοϋφαντουργίας, το εργαλείο που έχει στην ουσία η κλωστοϋφαντουργία, τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για το testing, για τους ελέγχους, για ο,τιδήποτε αφορά την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε στην Ελλάδα.

Είναι μία ανώνυμη εταιρία η οποία ο βασικός μέτοχος είναι το δημόσιο, μια από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου και η οποία προσέφερε στο παρελθόν πολλές υπηρεσίες στην κλωστοϋφαντουργία και τώρα καλείται να παίξει ένα ιδιαίτερο ρόλο λόγω της κρίσης που υπάρχει στον κλάδο.

Με δεδομένο ότι η περιοχή μας εδώ έχει τα τελευταία χρόνια αναπτυχθεί πάρα πολύ στην κλωστοϋφαντουργία και υπάρχουν πάρα πολλές μονάδες και με το άλλο δεδομένο, ότι εγώ είμαι στο ΔΣ της ΕΤΑΚΕΙ ο μοναδικός μη Αθηναίος, αποφασίσαμε αυτή την ημερίδα να την κάνουμε εδώ στην Κομοτηνή για να μπορέσουμε σε συνεννόηση και σε αλληλεπίδραση με τις βιομηχανίες εδώ της περιοχής, να προτείνουμε κάποιες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και την κρίση του κλάδου όπως επίσης και την επέλαση των κινέζικων προϊόντων.

Υπάρχει φως στον ορίζοντα;

-Υπάρχει με προϋποθέσεις. Πρώτο ότι θα βοηθήσει η πολιτεία να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή από διάφορα προϊόντα κακής ποιότητας. Δεύτερο να βοηθήσουν όλοι οι φορείς και τρίτο και βασικό να βοηθήσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις παίρνοντας πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.


Από πλευράς ΕΤΑΚΕΙ είναι ο πρόεδρος της εταιρίας τεχνολογικής ανάπτυξης κλωστοϋφαντουργίας ένδυσης και ινών Α.Ε.

-Είναι ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, είναι ο καθηγητής και πρόεδρος των χημικών μηχανικών στο Μετσόβειο ο κ. Παπασπυρίδης και ο γεν. διευθυντής ο κ. Καλαϊτζής, ο οποίος έχει και μία τεράστια εμπειρία στον χώρο και πιστεύω ότι οι απόψεις τους βοηθούν όλους μας να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση.

Θα μας πείτε κ. Κουρούδη και για το πρόγραμμά στο οποίο μετέχετε ως Θρακικά εκκοκκιστήρια πώς εξελίσσεται;

-Η ΕΤΑΚΕΙ εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρει στις εταιρείες, μετέχει σε πάρα πολλά ερευνητικά προγράμματα ως επί το πλείστον διεθνή στα οποία βέβαια συμμετέχουν και διάφορες εταιρείες του κλάδου, μεταξύ αυτών και η δική μου εταιρεία. Συμμετέχει αυτή την στιγμή σε τρία ερευνητικά προγράμματα διεθνή μαζί με την ΕΤΑΚΕΙ, μαζί επίσης και με το ινστιτούτο βάμβακος που έχει να κάνει με την παραγωγή εγχρώμου βαμβακιού.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα έχει να κάνει με την δημιουργία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που μας προστατεύουν από διάφορα πράγματα όπως ηλιακή ακτινοβολία, μικρόβια και όλα αυτά και ένα τρίτο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την αξιολόγηση των ποικιλιών βαμβακιού και επίσης των καλλιεργητικών μεθόδων, όσον αφορά την μετέπειτα επεξεργασία του βαμβακιού σε βιομηχανικό στάδιο, δηλαδή στην νηματοποίηση, στην πλοκή, στην βαφή κλπ.

Αυτό πότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα;

-Αυτό το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει και με το βαμβάκι της περιοχής, είναι τριετές, συμπληρώσαμε τον πρώτο χρόνο με πολύ καλά αποτελέσματα, με την έννοια ότι ήδη καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα και έχουμε άλλα δύο χρόνια.


Θα ζητούσαμε ένα σχόλιο για τους αγρότες της Θράκης. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλο το παιχνίδι παίζεται στην ποιότητα;

-Οι αγρότες της Θράκης όπως και όλοι οι αγρότες, είναι και αυτοί κατά βάση επιχειρηματίες, με την έννοια ότι κινούνται με βάση το οικονομικό τους συμφέρον. Έτσι που είναι το θεσμικό πλαίσιο στην γεωργία, το συμφέρον τους εξαρτάται πολύ περισσότερο από το σύστημα επιδοτήσεων και δυστυχώς λιγότερο από τις μετέπειτα ανάγκες της βιομηχανίας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα πράγματα κάποια στιγμή θα συνταιριάξουν και θα βρούμε το καλύτερο αποτέλεσμα».


 

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter