Θρακικά Εκκοκιστήρια: 50 χρόνια δίπλα στον βαμβακοπαραγωγό
Θρακικά Εκκοκιστήρια: 50 χρόνια δίπλα στον βαμβακοπαραγωγό

Θρακικά Εκκοκιστήρια: 50 χρόνια δίπλα στον βαμβακοπαραγωγό

A- A+
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

"Πάντα με ειλικρίνεια και σεβασμό. Ένα εξαιρετικής ποιότητας βαμβάκι που έχει εδραιώσει την εταιρία στον χώρο και καταφέρνει πάντα να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της εποχής ."


Τα Θρακικά Εκκοκιστήρια αποτελούν μια ιστορική εταιρία για την περιοχή όχι μόνο της Ροδόπης, αλλά και ολόκληρης της Θράκης και της Ελλάδας. Κατάφεραν με την αδιαμφισβήτητη ποιότητά τους να κλείσουν αισίως 50 χρόνια λειτουργίας δίπλα στον βαμβακοπαραγωγό και στην ουσία να αποτελούν μια εταιρία που διαφημίζει ένα τοπικό προϊόν, όπως είναι το βαμβάκι.

Έτσι, συμπληρώνοντας 50 χρόνια από το 1972 τα Θρακικά Εκκοκιστήρια δεν θα μπορούσαν να μην γιορτάσουν όλα αυτά τα χρόνια που ήταν δίπλα στον βαμβακοπαραγωγό, με μια ξεχωριστή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο 4ο χλμ. Ε.Ο. Κομοτηνής - Ξάνθης.

Φαγητό και ποτό «στήθηκαν» για να υποδεχθούν παραγωγούς βαμβακιού, φίλους, συγγενείς και εργαζόμενους της εταιρείας, ενώ δεν έλειπε η ζωντανή μουσική. Ο εορτασμός των 50 χρόνων ήταν στην ουσία ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους αυτούς που εδώ και τόσα χρόνια εμπιστεύονται τα Θρακικά Εκκοκιστήρια και έμπρακτα τα στηρίζουν. Παρόντες ήταν και φορείς της περιοχής. 

Ο Σταμάτης Κουρούδης θυμάται τη γεμάτη ιστορική πορεία 
 

Ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης με βαθιά ευγνωμοσύνη και συνάμα συγκίνηση θυμάται αυτήν τη γεμάτη ιστορική πορεία. «Η σημερινή μέρα μας γεμίζει όλους χαρά που μπορούμε και γιορτάζουμε τα 50 χρόνια, κάτι που δεν είχαν την ευκαιρία πολλές επιχειρήσεις του τόπου να το κάνουν και ευχόμαστε να το κάνουν» είπε προλογικά ο κος Κουρούδης.

Η όλη προσπάθεια πάει πίσω στο μακρινό πλέον 1972, «όταν το βαμβάκι ήταν σε πολύ μικρή έκταση εδώ στη Ροδόπη και έκτοτε από τα λίγα στρέμματα φτάσαμε στη Ροδόπη να είμαστε ο δεύτερος Νομός μέχρι πριν λίγα χρόνια μετά την Καρδίτσα σε έκταση στο βαμβάκι. Σε αυτό πιστεύω ότι συνέβαλλαν οι καλές μας σχέσεις με τους παραγωγούς και δημιουργώντας ένα καλό όνομα στην αγορά». Σε αυτόν τον δρόμο που έχουν χαράξει τα Θρακικά Εκκοκιστήρια θέλουν να συνεχίσουν να βαδίζουν, δηλαδή «βασισμένοι στην αξιοπιστία μας και στις ειλικρινείς σχέσεις με τους παραγωγούς θα μπορέσουμε και στο μέλλον να έχουμε μια καλή πορεία».

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και κάτι εύκολο και ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. 50 χρόνια πορείας σημαίνει να μπορείς να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες της αγοράς και στις απαιτήσεις της κάθε εποχής και σίγουρα από το 1972 έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. «Έχουμε σημαντικές αλλαγές που γίνονται στην οικονομία, αλλά και στα γεωπολιτικά που και αυτά επηρεάζουν πάρα πολύ τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσουμε όσο περισσότερο τους παραγωγούς. Για παράδειγμα το κόστος της παραγωγής έχει ανέβει πάρα πολύ. Άρα εμείς στο βαθμό που μπορούμε θα βοηθήσουμε τους παραγωγούς με καινούργια εργαλεία. Ήδη έχουμε προσφέρει αρκετά πράγματα και έχουμε σκοπό να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα με τις τράπεζες που συνεργαζόμαστε, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια» πληροφόρησε αναλυτικά ο Σταμάτης Κουρούδης. 

Τι ήταν αυτό όμως που έκανε τα Θρακικά Εκκοκιστήρια να ξεχωρίζουν; 
 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κο Κουρούδη αυτό που έκανε τα Εκκοκιστήρια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παραγωγών της Ροδόπης και όχι μόνο, ήταν ότι από τη πρώτη στιγμή ήταν τίμιοι απέναντι τους. Το δεύτερο στοιχείο ήταν η προσαρμοστικότητα, καθώς «κάθε φορά βλέπαμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονταν και εκεί πάντα αξιολογούσαμε τι πρέπει να κάνουμε». Ένα επίσης σημαντικό όμως στοιχείο σύμφωνα με τον πρόεδρο ήταν «ότι δώσαμε πολύ μεγάλο βάρος στους πελάτες μας, δηλαδή εκεί που πουλάμε βαμβάκι και να προσαρμοζόμαστε σε αυτό που θέλει η αγορά. Εκεί νομίζω ότι πλεονεκτούμε. Αυτό αργότερα μεταφράστηκε στο να μπορούμε και στις πιο δύσκολες συνθήκες να αποπληρώνουμε τους παραγωγούς. Περηφανευόμαστε να λέμε ότι δεν καθυστερήσαμε ούτε μια μέρα ούτε ένα ευρώ  προς πάσα κατεύθυνση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο ίδιος τα Θρακικά Εκκοκιστήρια κάνουν το βήμα και μπαίνουν στην εμπορία και άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά που έχουμε στην περιοχή μας, με την ελπίδα  ότι «ο παραγωγός θα έχει μια μεγαλύτερη σιγουριά και θα μπορεί να βασίζεται περισσότερο σε εμάς» κατέληξε ο κος Κουρούδης.

Η ταυτότητα των Θρακικών Εκκοκιστηρίων 
Τα Θρακικά Εκκοκιστήρια ΑΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα εκκοκκιστήρια βάμβακος στην Ελλάδα. Η Εταιρία ιδρύθηκε το 1972 στην Κομοτηνή και για πολλά χρόνια ήταν το μοναδικό εκκοκκιστήριο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Όπως όλα τα εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα, η εταιρεία αγοράζει σύσπορο βαμβάκι από τους βαμβακοπαραγωγούς, το εκκοκκίζει, και στη συνέχεια πουλάει το εκκοκκισμένο βαμβάκι για λογαριασμό της.

Η στενή της συνεργασία με τους καλλιεργητές, η εμπειρία στην επεξεργασία, η αποθήκευση και διάθεση του προϊόντος, αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για την ταχεία ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των προϊόντων και την εξυπηρέτηση των πελατών καθιερώθηκε πολύ σύντομα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και απέκτησε φήμη αξιόπιστου και συνεπή προμηθευτή τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Την τελευταία δεκαετία, και εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η επιχείρηση αναπτύχθηκε κι άλλο, και πλέον λειτουργεί τρία εκκοκκιστήρια, δύο στη Ροδόπη, κι ένα στον Προβατώνα Έβρου. Βασική επιχειρηματική πολιτική αποτέλεσαν και αποτελούν η εμμονή στην ποιότητα, η προστασία του περιβάλλοντος και η έφεση στην καινοτομία.

Η καινοτομία στο Θρακικά Εκκοκιστήρια μπορεί να φανεί και στο Cotton+. Το Cotton+ είναι ένα πρόγραμμα που προωθεί το ανώτερης ποιότητας βαμβάκι που παράγεται στα Θρακικά Εκκοκιστήρια μέσω μιας σειράς υπηρεσιών που προσφέρονται αποκλειστικά στους εμπλεκόμενους παραγωγούς.

Κάτω από την ομπρέλα του Cotton+ περιλαμβάνονται ποικιλίες βαμβακιού με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο βαμβάκι συλλέγεται ξεχωριστά, αποθηκεύεται ξεχωριστά και εκκοκκίζεται ξεχωριστά, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά ποιότητας που το διαχωρίζουν από το υπόλοιπο "κοινό" βαμβάκι.

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, οι γεωπόνοι της εταιρείας πραγματοποιούν τακτικές επισκέψεις στα χωράφια των παραγωγών του Cotton+ και επαληθεύουν ότι πετυχαίνονται όλες οι σωστές πρακτικές για να παράγουν ένα βιώσιμο και ποιοτικό προϊόν.

Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Gallery

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter