Θρακικά Εκκοκκιστήρια: Το ποιοτικό βαμβάκι «έσωσε» τις τιμές
Θρακικά Εκκοκκιστήρια: Το ποιοτικό βαμβάκι «έσωσε» τις τιμές

Θρακικά Εκκοκκιστήρια: Το ποιοτικό βαμβάκι «έσωσε» τις τιμές

A- A+
Η τιμή βάσης στο βαμβάκι ήταν στα 39 λεπτά, αλλά οι παραγωγοί με βαμβάκι υψηλής ποιότητας πληρώθηκαν ακόμη και 49!

Δύσκολη ήταν η καλλιεργητική χρονιά που ολοκληρώνεται για τη βαμβακοπαραγωγή στην Ελλάδα. Οι σωρευμένες ποσότητες βάμβακος στη διεθνή αγορά (κυρίως λόγω μείωσης των πωλήσεων ειδών ιματισμού λόγω πανδημίας) έριξαν παγκοσμίως τη ζήτηση και τις τιμές στο βαμβάκι.

Κόντρα στις δυσκολίες, όμως, δεν έλειψαν και παραγωγοί που «κλείδωσαν» τις τιμές τους από νωρίς και -με σύμμαχό τους ένα βαμβάκι υψηλής αξίας- κατάφεραν να πληρωθούν καλύτερα από τους συναδέλφους τους.

Έτσι σώθηκε η παρτίδα
Τις λεπτομέρειες έδωσε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη. Προλογικά, δεν έκρυψε πως η πανδημία επηρέασε όσο ποτέ στη νεότερη ιστορία της την βαμβακοπαραγωγή: «το βαμβάκι επειδή είναι ένα είδος που εξάγεται, έχει να κάνει περισσότερο με το τι συμβαίνει διεθνώς και δευτερευόντως με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η κατάσταση της πανδημίας σαφώς επηρέασε το βαμβάκι και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το είχε επηρεάσει η ελληνική κρίση, γιατί τώρα είναι παγκόσμια κι επηρεάζονται οι τιμές και οι πωλήσεις. Έπρεπε να προσαρμοστούμε πολύ γρήγορα σε μία κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε να κάνει προβλέψεις».

Αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του, ο εκκοκκιστής εξήγησε πως μπορεί οι διεθνείς τιμές να είναι μία μεταβλητή που δεν μπορεί να “πειράξει” η ελληνική παραγωγή, αυτό όμως που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί είναι να επενδύσουν σε ένα ποιοτικό βαμβάκι και να “κλείσουν” τις τιμές τους στο διεθνές peak της τιμής. Κι αυτά τα δύο καινοτόμα εργαλεία, προσφέρουν στους συνεργαζόμενους βαμβακοπαραγωγούς του τόπου, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.

Ο Σταμάτης Κουρούδης εξηγεί: «αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς πρώτον είναι να δώσουμε υπεραξία στο βαμβάκι μας με ένα προϊόν πιο υψηλής ποιότητας και δεύτερον -αυτό που κάνουμε πολλά χρόνια μόνο εμείς ως επιχείρηση- να μπορεί ο παραγωγός όλο τον χρόνο να κλείνει την τιμή, άρα να είναι στη δική του ευχέρεια να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής. Το καλύτερης ποιότητας βαμβάκι πουλιέται ακριβότερα κι ο παραγωγός πληρώνεται παραπάνω. Φέτος απέδωσε πολύ».

Τί σημαίνει όμως αυτό στην τσέπη του παραγωγού; Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, ενώ φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί είδαν στα 39 λεπτά περίπου την τιμή βάσης-πώλησης ανά κιλό, όσοι αξιοποίησαν τα δύο καινοτόμα εργαλεία «έκλεισαν» τιμές ακόμη και στα 49 λεπτά (δηλαδή περίπου 20% καλύτερες από την τιμή βάσης) και κατά μέσο όρο στα 44,5-45 λεπτά (δηλαδή περίπου 10% καλύτερες από την τιμή βάσης). Κι όλα αυτά, χωρίς να αγωνιούν καθημερινά για το τι… θα δείξει το χρηματιστήρια βάμβακος την ημέρα παράδοσης του βαμβακιού.

Το Cotton+ σε πίνακες
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Cotton+ γίνονται γνωστές σε ανακοίνωση των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων:

«Η εταιρεία μας τα τελευταία χρόνια κάνει μεγάλη προσπάθεια για την παραγωγή ενός βαμβακιού που θα έχει υψηλότερη αξία από το κοινό επειδή θα είναι ποιοτικά καλύτερο ή πιστοποιημένο, η δε υπεραξία του θα επιστρέφει στον παραγωγό, ο οποίος θα έχει έτσι ένα καλύτερο εισόδημα.

Στο σύνολο των παροχών που προσφέρουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για την παραγωγή ενός ποιοτικότερου βαμβακιού έχουμε δώσει τον τίτλο Cotton+.

Η καταξίωση και η αποδοχή του Cotton+, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις ενός ανώτερου ποιοτικά βαμβακιού, μας δίδουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε καλύτερες τιμές στους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτό. Παράγοντας ένα καλύτερο βαμβάκι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς, δημιουργούμε ζήτηση για το προϊόν μας και κρατάμε ζωντανή τη βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή μας».

Οι διαφορές στις τιμές μεταξύ του “συμβατικού” βαμβακιού και του Cotton+ γίνονται ακόμα πιο αισθητές χρόνο με το χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, για τη χρονιά που πέρασε (2020-21) τα επιπλέον χρήματα που έλαβαν όσοι παραγωγοί ήταν ενταγμένοι στο Cotton+ είχαν ως εξής:

Έτσι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που πήραν πάνω από 8 λεπτά το κιλό επιπλέον και αρκετοί πάνω από 10 λεπτά.

Τι ισχύει για το 2021
Το 2021 στο πρόγραμμα Cotton+ μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούν τις εξής ποικιλίες:

  • Όλες οι ποικιλίες Fibermax
  • Elpida και Armonia του Αγροτικού Οίκου Σπύρου
  • PRG 9048 και PRG 9811 της Κ&Ν Ευθυμιάδης
  • Filia της Deltapine - Ανδριώτης
  • Η σειρά 3 της Deltapine - Ανδριώτης, δηλαδή 332, 377 και 396 (προτιμητέα η 332)
  • Carisma της Progen - Χελαφάρμ
  • Οlivia της Stoneville
  • ST 318 της Corteva
     

Η φιλοσοφία
Φιλοσοφία των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων είναι:

  • Πρώτον, να πριμοδοτείται η ποιότητα: Βελτίωση της τιμής μέσω της παραγωγής βαμβακιού μεγαλύτερης αξίας και όχι υποσχέσεων ή «ειδικών συμφωνιών».
  • Δεύτερον, ο κάθε παραγωγός να έχει τη δική του τιμή, αποκλειστικά και μόνο λόγω των επιλογών του.


Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα και τις υπηρεσίες των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων θα βρείτε στο thrakika.gr.

Η ραδιοφωνική συνέντευξη

Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter