Το πιο hi-tec βαμβάκι παράγεται λίγο έξω από την Κομοτηνή
Το πιο hi-tec βαμβάκι παράγεται λίγο έξω από την Κομοτηνή

Το πιο hi-tec βαμβάκι παράγεται λίγο έξω από την Κομοτηνή

A- A+
ΣΤΟΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΑΓΡΟ ΤΩΝ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΩΝ

Η οικογένεια Κουρούδη πρωτοπορεί για άλλη μια φορά και δείχνει το δρόμο 


Θανάσης Τσολάκης 

Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Σταμάτης Κουρούδης και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε. αποφάσιζαν να καλλιεργήσουν με βαμβάκι το χωράφι που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας κανείς δεν πίστευε «ότι θα πάει καλά». Σήμερα όμως, όλοι βλέπουν μια καλλιέργεια με πολύ υγιή φυτά, «γεμάτα» καρύδια και οιωνούς μιας εξαιρετικής παραγωγής που θα εκκοκκιστεί προσεχώς. 

Ο λόγος για τον πειραματικό αγρό που έστησε η οικογένεια Κουρούδη και ο οποίος σήμερα «είναι ένα από τα καλύτερα χωράφια της Θράκης» όπως παρατηρεί ο κος Σταμάτης Κουρούδης. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί τη συνισταμένη πολλών δυνάμεων που ενώθηκαν σε αυτόν τον αγρό «για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το πώς μπορούμε να παράξουμε ένα βαμβάκι που είναι και πιο παραγωγικό, αλλά έχει και καλυτέρα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και είναι και πιο φιλικό στο περιβάλλον», σύμφωνα με τον κο Κουρούδη.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας –το οποίο θα επιβεβαιωθεί και μετά τη συλλογή- το «πείραμα» πέτυχε. Αλλά στην προσπάθεια αυτή, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε. είχαν καταρχήν τη συμπαράσταση της BASF που έχει ποικιλίες που τα Θ.Ε. πριμοδοτούν και όπως λέει ο γεωπόνος της Γιάννης Γιουρτσίδης «παρουσιάσαμε την ποικιλία Fiber Max αλλά και δύο νέες ποικιλίες Stonville. Παράλληλα σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ δείξαμε στους παραγωγούς τη σωστή διαχείριση όσον αφορά τη θρέψη του βαμβακιού και αναφέραμε τα χαρακτηριστικά που έχουν οι ποικιλίες και τα πλεονεκτήματα που έχουν για τη Θράκη».

Ο αγρός παρουσιάστηκε στους συνεργαζόμενους με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε. καλλιεργητές στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η εταιρία «για τη δημιουργία ενός καλύτερου βαμβακιού, ώστε να έχουμε όλοι (και οι παραγωγοί) καλύτερο εισόδημα, πάνω στο οποίο έχουμε μία ολόκληρη στρατηγική όπως είναι το Cotton Plus», λέει ο κος Κουρούδης.

«Είμαστε σε καλό  δρόμο – οι παλιές πρακτικές φεύγουν» 
Πάντως είναι πλέον γεγονός ότι οι αγρότες έχουν αρχίσει να πείθονται και να κάνουν βήματα μπροστά. «Η συνεισφορά των Θ.Ε. είναι σημαντική γιατί στηρίζει τον παραγωγό όσον αφορά την πληροφόρηση και τις νέες συνθήκες, όπως η άρδευση ακριβείας. Στο χωράφι αυτό είχαμε και έναν μετεωρολογικό σταθμό, από όπου αντλούσαμε δεδομένα μετεωρολογικά και άρδευσης», παρατηρεί ο κος Γιουρτσίδης ενώ ο κος Δημήτρης Τερζόπουλος, υπ. Marketing της ΕΛΛΙΑΓΡΟΠ που ανέλαβε τη θρέψη των φυτών, σημειώνει ότι «η αγροτική παραγωγή έχει αρχίσει να μπαίνει σε νέα δεδομένα, αφού λόγω των μειωμένων στρεμμάτων στην Ελλάδα πρέπει να πετυχαίνουμε μεγάλη παραγωγή και ποιοτική. Αυτό το επιτυγχάνεις με καλές ποικιλίες με σωστά εγκεκριμένα φάρμακα και σωστά λίπασμα. Γιατί οι παραγωγοί αυτό που δίνουν αυτό πρέπει να παίρνουν. Είμαστε σε καλό δρόμο- οι παλιές πρακτικές έχουν αρχίσει να φεύγουν». Η ΕΛΛΙΑΓΡΟΠ μετά από την κατάλληλη μελέτη ενίσχυσε το χώμα του αγρού με τα κατάλληλα λιπάσματα σε τρεις λιπάνσεις.

Εν αναμονή της συλλογής του βαμβακιού
Η συλλογή του βαμβακιού από το πιλοτικό χωράφι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και όπως λέει ο κος Κουρούδης, η παρουσίαση θα έπρεπε να είχε γίνει μετά και την εκκόκκιση. Αυτό όμως δεν θα ήταν δυνατόν καθώς οι αγρότες –στους οποίους άλλωστε απευθύνεται- θα είναι στα χωράφια τους και δεν θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν.

Ωστόσο και το αποτέλεσμα της συλλογής θα ανακοινωθεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η παρατήρηση του κου Γιουρτσίδη ότι: «Οι περισσότεροι παραγωγοί μας πιέζουν στο να φέρουμε καινούργια πράγματα. Επενδύουν στη δουλειά τους και θέλουν καινούργιες ποικιλίες πιο παραγωγικές, αλλά και καινοτόμα προϊόντα φυτοπροστασίας για να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα.

Θέλουμε να συνδυάσουμε τις νέες τεχνολογίες στα χέρια του παραγωγού, ούτως ώστε να έχει καλύτερη πληροφόρηση και να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις (πότε να ποτίσει, πότε να ψεκάσει) και όλα αυτά βοηθάνε στην καλύτερη παραγωγή στο τέλος».

Στην επόμενη σεζόν το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.» θα εφαρμοστεί και σε ένα ακόμη χωράφι.

Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Gallery

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter