«Τρέχει» η συλλογή του βάμβακος στη Θράκη, «παγωμένες» οι εξαγωγές
«Τρέχει» η συλλογή του βάμβακος στη Θράκη, «παγωμένες» οι εξαγωγές

«Τρέχει» η συλλογή του βάμβακος στη Θράκη, «παγωμένες» οι εξαγωγές

A- A+

Στον Νότιο Έβρο συγκομίστηκε το 70%-80% στα ποτιστικά και οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές, μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής. Στα ποτιστικά κυμαίνονται από 300 έως 550 κιλά το στρέμμα. Στα ξηρικά, που είναι ελάχιστα στην περιοχή τους, οι αποδόσεις είναι 100 κιλά ανά στρέμμα.

Αυτή την εβδομάδα, ξεκίνησε η συγκομιδή στο δεύτερο χέρι. «Το μεγάλο πρόβλημα στη συγκομιδή είναι το υψηλό κόστος του πετρελαίου που μας πιέζει πολύ οικονομικά», σχολιάζει. Ως προς τις τιμές, διαπιστώνει ότι οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι και επιλέγουν να παραδώσουν με ανοιχτή τιμή, ελπίζοντας ότι θα ανέβουν οι τιμές.

Στη Ροδόπη η συγκομιδή στα πρώτα χέρια ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 95% ενώ τέλειωσαν πολλά από τα δεύτερα χέρια και κόπηκαν και τα στελέχη, μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος.

Ανώτερο ποιοτικά βαμβάκι

«Παραμένει αδιάθετο το προϊόν, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη ζήτηση σταδιακά», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, Ηλίας Κουρούδης. «Η αγορά κάνει πολλά σκαμπανεβάσματα και αλλάζει πρόσωπο σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Τη μία είναι στο limit up και την άλλη στο limit down κι αυτό εμποδίζει λίγο τους αγοραστές, φρενάρει τη ζήτηση και δεν το αφήνουν να εξελιχθεί σε άνοιγμα της αγοράς. Εκεί που φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει κάτι καλό και να αρχίσει να κινείται το εκκοκκισμένο προϊόν, βλέποντας όλα αυτά οι αγοραστές, κάνουν ένα βήμα πίσω, μέχρι να ξεκαθαρίσει σχετικά η κατάσταση». Οι ενδείξεις για βελτίωση του κλίματος δεν μεταφράζονται προς το παρόν σε φορτώσεις των υφιστάμενων συμβολαίων, με την έννοια των εξαγωγών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουρούδης, «η Τουρκία φαίνεται ότι θα έχει μια καλή παραγωγή βαμβακιού. Πρώτα καταναλώνει τη δική της παραγωγή και στη συνέχεια στρέφεται σε εισαγωγές».

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μειωμένη αγοραστική δύναμη και η αμηχανία των καταναλωτών μπροστά σε έναν προβλεπόμενο δύσκολο χειμώνα.

«Όποια ζήτηση διαφαίνεται δεν είναι από την Τουρκία, αλλά από χώρες της Άπω Ανατολής», σημειώνει. Ο ίδιος παρατηρεί ότι δεν κλείνονται συμβόλαια, ούτε γίνονται φορτώσεις, εμφανίζεται όμως μια σχετική κινητικότητα.

Από το μέτωπο των αγροτών, την ίδια στιγμή, τηρείται στάση αναμονής, γιατί βλέπουν χαμηλές τιμές για την τρέχουσα σοδειά. «Το προϊόν είναι πολύ καλό λόγω της έλλειψης βροχών», σχολιάζει ο κ. Κουρούδης, αξιολογώντας το πολύ θετικά, καθώς έχει συγκομιστεί με τις ιδανικότερες καιρικές συνθήκες. «Πρόκειται για πολύ ανώτερο ποιοτικά βαμβάκι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά το χρώμα», σχολιάζει.

Πηγή: ypaithros.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter